julhelgen 2016.

VSCO Cam-2Under julen hängde jag i min gamla barndoms- & uppväxtsstad (Oskarshamn) under några dagar. Hoppade på morgontåget hem, lyssnade på Spår, Allt du velat veta samt The Hope Conspiracy♫ i 4,5 timmar och var sedan framme vid den småländska kusten för ett gäng dagar som visade sig från sin bästa sida på följande, extremt komprimerade, vis:
 
VSCO Cam-3
21/12 tillbringar jag dagen hemma hos min storasyster och hennes två söner. Äter broccolipasta, leker med brandbilar, slänger trånande blickar efter 2,5-åriga Lukas fantastiska lockar och pratar om hur svårt det skulle vara att skriva en gästlista till sitt bröllop.
 
VSCO Cam-1
22/12 har mamma julavslutning på sitt jobb på en skola för nyanlända och jag hänger med för att spela lite julsånger och dansa runt granen med klass 1-3. Får en teckning, lär mig massa nya namn och skapar positiv baluns i samband med gitarrtestning.
 
VSCO Cam-6
23/12 dan före dan hänger jag med min bästa vän Toni på Kråkan. Dricker suröl och är nostalgiska i ca åtta timmar. 
 
VSCO Cam-4
24/12 är det julafton och för andra året i rad har vi faktiskt lyckats ganska bra med att minska antal paket. Även om vi för min del skulle kunna strunta i det helt.
 
(gif - tryck på bilden för att spela) Något som man däremot aldrig får strunta i är de årliga familjebilderna, en fin och en ful. 
 
(gif - tryck på bilden för att spela) 2014
 
(gif - tryck på bilden för att spela) 2013

(gif - tryck på bilden för att spela) 2012
Allt det där som kallas livet
9 kommentarer
border

veganskt alternativ till baconlindad sparris: rispapperlindad sparris!

vegansk baconlindad sparrisHär kommer ett enkelt recept på en snabb liten rätt! Kanske något att sätta på menyn till ett veganskt nyårsfirande? Jag serverade visserligen med bea så körde inte all in vegan, men det gör man ju som man vill - de går att äta som de är också. 
 
RISPAPPERLINDAD SPARRIS - VEGANSKT ALTERNATIV TILL BACONLINDAD SPARRIS
 
IMG_9256 copyIngredienserna du behöver är dessa. Jag vill dock verkligen rekommendera att använda färsk sparris, jag använde fryst eftersom detta bara var en *testlagning* på hemmaplan, men de blev rätt sladdriga efter förkokningen så skulle tro att resultatet blir mycket, mycket bättre med färsk. 
 
Du behöver:
Rullarna:
2-3 rispapperark (finns på asiatiska hyllan på "vanliga" matbutiker, men köps billigare på asienlivs och så)
8-10 sparris
 
Marinaden:
1/2 dl rapsolja
1/2 dl japansk soja
2 droppar liquid smoke
1 pressad vitlöksklyfta
Hackad röd chili efter smaklökar
En nypa salt
 
Sorry för livets mest intetsägande bild men här är iallafall en bild på att du ska blanda ihopa marinaden efter måtten ovan (<---- obs! mått! stor grej här i bloggen!!) 
 
Blöt sedan rispappret lite och klipp i lagom stora bitar. Lägg ned rispappersbiten i marinaden några sekunder och virvla runt så det täcks helt. Rulla sedan pappret runt sparrisen.
 
IMG_9271 copyUpprepa med alla sparrisar och lägg i en ugnsfast form (om du vill kan du smo den lite med olja innan, eller alternativt lägga på ett bakplåtspapper). Sätt in i mitten av ugnen. 200° ca en kvart. Håll koll så de inte bränns vid.
 
rispapperrullad sparrisKlart! Lärdom jag tar med mig till nästa gång är dock att inte rulla rispappret så många varv då det innersta lagret tenderar att bli ganska kletigt (läs kondomliknande....) plus att laborera lite med ugnsvärme och tid för det perfekt krispiga resultatet. Jag hade egentligen lägre värme och längre tid än vad jag skrev ovan, men tror det blir bättre att öka värmen. Fan, nu frångick jag ju det här med måtten som jag var så nöjd med... men äsch, testar ni att laga så återkom gärna med ugnstemperatur+tid och resultatet så hittar vi perfektion tillsammans vettja <3 
 
Äta
8 kommentarer
border

2016-listan.

IMG_8795 copy
Foto från nyårsafton 2015.
 
Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Gick över en hängbro. Besökte nya länder. Firade min födelsedag i ett annat land. Slutade äta fisk. Fick min identitet stulten på Facebook.

Höll du några av dina nyårslöften? Sysslar folk fortfarande med sådana........
 
Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Jajamen! Är ju inne i det åldersspannet det ploppar än hit än dit liksom. Men för att bara berätta om de närmsta: Eke och hennes Erik fick en Maja i juni, Anna & Simeon fick en Bibi i slutet av sommaren och relativt nyligen fick mina gamla ohamn-vänner Hanna & Stoffe en liten Edith.
 
DSC_0691 copyMen framför allt (för min del) så blev jag moster igen när min syster Sophia födde en liten Ludvig hemma i deras sovrum <3
 
Dog någon som stod dig nära? Nej. Fruktar så hårt inför allt som säkert snart komma skall :-//
 
Vilka länder besökte du? Extremt priviligerat resår måste jag säga. Startade året med 10 dagar i Vancouver, Kanada. Sedan var jag även i ett gäng olika städer och ställen i Norge för både stadshäng och vandring, en helg i Finland på festival, en weekend i Skottland (Edinburgh och Glasgow) samt lite tid tillbringade i Danmark (Köpenhamn) dårå, men det räknas ju knappt som utomlands för en Malmöbo? 20 min bort liksom.
 
Vancouver.
 
Köpenhamn.
 
Edinburgh.
 
Glasgow.
 
Trondheim.
 
Sunndalsøra.
 
Lillehammer.
 
Helsingfors.
 
Vilken kändis var du mest sugen på? Blir inte sugen på kändisar specifikt? Men man är ju ändå lite avis på både Noora och William i SKAM?? 
 
Vilket datum från år 2016 kommer du alltid minnas, och varför? Inga direkt specika. Är inte så datumbunden händelsemässigt.  
 
Har du varit sjuk eller skadat dig? Jag har varit mer sjuk än vanligt. Typ fått feber på kvällen och fått vara hemma från jobbet dagen efter. Sedan hade jag tydligen ett skitstort hål i en tand som tandläkaren lagade på så sätt att hon slipade bort typ halva tanden. Sjukt konstig känsla men tack gud för bedövning.
 
Bästa köpet? Är man töntig om man säger sina två monsteror......... 
 
Vad spenderade du mest pengar på? Hyra, resor och mat. Helt rimligt.
 
De bästa nya människorna du träffade? Träffar inte så fasligt mycket nytt folk tror jag? Har rätt många omkring mig som det är. Men alla nya kollegor kanske!
 
Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om år 2016? Statue of Goats replokalsinspelningar i Kulturfabriken <3
 
Vad har du tittat på? SÅ mycket serier. Men ok, en top fem:
5. Making a Murder
4. The Wire
3. Bron
2. SKAM
1. Game of Thrones
 
Årets roligaste fester? Alltså ändå svårt att rangordna? Men några bra partaj under året var ju t.ex:
 
 
 
 
Vad fick dig att må bra? Växter!! Som fortsätter leva i min vård!!!!!!111 
 
Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året? Kan inte handen på hjärtat säga att jag hatar någon. Så hårt ord ändå.
 
Största musikaliska upptäckten? Gamla nostalgiband tack vare inspo till bandet. Typ.... ok döm mig inte nu men SUM41?!?!?
 
Årets bästa film? Ser så mycket serier att jag knappt hinner (ok såklart jag HINNER, snarare pallar inte prioriera eller har energin att) kolla film.
 
 
Vad gjorde du på din födelsedag och hur många år fyllde du? 29 stabila! Firade mest i en bil om jag ska vara ärlig, var på väg hem från Norge då. Men vaknade upp i en stuga Sunndalsøra med Björn, Anna och Chrille och sedan körde vi ned till Lillehammer där vi åt burgare, drack öl och gjorde stan (ok, nä, "gick på stan") ända tills det började vrålåska. Då gick vi hem och spelade kort. Ingen direkt lysande födelsedag. Var lite halvt förbannad + trött hela den dagen om jag ska vara ärlig :-))) 
 
Lista från Vicky. 
Q/A:s och listor
8 kommentarer
border
Upp