vegetarisk veckomatsedel #35: tonfuskröra, vietnamesisk nudelsallad & tomatbulgur.

vegetarisk veckomatsedel
Ny söndag, ny veckomatsedel! Enligt mina smaklökar en mkt bra matvecka så hoppas ni gillar't!
 
örtgräddig broccolisoppaVeckan började i måndags med en örtgräddig broccolisoppa med potatis, linser serverat med vitlöksbröd
 

broccolisoppaBörja med att tina broccoli (antingen över natten eller i vattenbad). Finhacka en gul lök och stek i olja tillsammans med 3-4 hackade potatisar (skalade om du pallar, det gör INTE jag). Smula ned en grönsaksbuljongtärning och skvätt ned lite vitvinsvinäger. Häll över ca 6 dl vatten tillsammans med ett par matskedar röda linser och koka tio minuter. Hacka under tiden broccolin i mindre bitar och kirra ett vitlöksbröd i ugnen. Efter ca 10 min, tillsätt brollen och 2-3 dl grädde, salta, peppra ganska riktligt pga allt blir mycket godare då. Tillsätt även nån msk fryst persilja, ett par msk fryst dill samt massa citronsaft. Servera med rostad lök eller ägg eller något som du gillar som topping plus ett vitlöksbröd! Mmmm.

IMG_5216 copyTisdagens middag bestod av dessa smakkomponenter vilka sedemera ledde till rätten tomatbulgur med rubmarinerade quornfiléer.
  
tomatbulgurBulguren gjorde jag genom att följa Zeinas recce, bytte bara till ljus bulgur istället för mörk och tog körsbärstomater istället men whatevs. Quornfiléerna rubbade jag med marinaden och stekte som vanligt i olja bara. Såsen är typ vitlöksaioli, passade prima till. Vill dock höja ett varningens finger för att verkligen koka bulguren på svag värme samt att röra om då och då. Jag tänkte inte på att man behövde det då man inte brukar göra det med vanlig bulgur men det resulterade i en smärre bränning så därav ett litet tips från moi till y'all. 
  
nicecreamBonus! På kvällen blev det nicecream. Eller "glass som inte är glass men som är jättegott ändå" som jag kallade det när jag bloggade om det 2011 innan alla blev coola veganer :-)) Slanta en banan och lägg i en påse i frysen. Efter några timmar kan du ta fram den och mixa med kakao och lite havredryck. Sen äter du.
  
vietnamesisk nudelsallad
Middagen i onsdags var heaven för allt ifrån mina ögon till mun, mage, strupe och... eh ja vi stannar där.  Vietnamesisk glasnudelsallad med koriander, sojabönor och grönsaker som jag lagade med inspiration härifrån.
 

vietnamsisk glasnudelsalladFinfinhacka en stor vitlöksklyfta och ca 3cm färsk ingefära. Lägg i en skål och släng över ca 3-4 msk fisksås (eller japansk soja, jag hade kvar fisksås hemma sedan innan jag slutade med fiskäteriet så jag tog det), 1 msk limejuice, 4 msk kallt vatten och sambal olek efter smak, jag tog typ en tesked. Häll även ned 2-3 msk strösocker och blanda runt väl. Låt dressingen stå och dra te sig medan du styr med resten:

Koka ett paket glasnudlar enligt anvisningar på förpackningen, strimla en röd paprika, ett par morötter och hacka typ tre salladslökar. Tina ett par deciliter gröna sojabönor och stek två quornfiléer och ett gäng skivade champinjoner i citronpeppar och malen koriander. När allt är färdigt så ös ned det i en stor bunke (allt utom quornfiléerna) och häll över den omblandade marinaden. Skär quornfiléen på längden i skivor och servera tillsammans med lite jordnötter och färsk koriander.  

IMG_5259 copytorsdags blev det tonfuskröra med kapris, oliver och pasta penne. Om nom nom! Tanken var att försöka efterlikna ett recept som var ett av mina bästa snabbrecept då jag fortfarande åt fisk (detta) så jag bytte ut tonfisk mot kikärter och hoppades på det bästa. Såhär gjorde jag:
 

Koka pastan. Under tiden sköljer du kikärterna och mixar dem grovt med en stavmixer. Watch out for skvätt. Blanda ned ca 2 msk majonäs, 1 dl creme fraîche, en finhackad liten rödlök och citronsaft. Blanda noga. Salta (relativt rikligt, redig tonfisk är ju rätt salt), häll ned små kapris (mängd efter smak, men ett par msk typ?) tillsammans med massa dill - fryst eller färsk, lite chili samt 1-2 dl tinade ärter. Servera med pasta och massa svarta oliver. Med kärner pga godast!!!

IMG_5260 copyOch det blev så himla likt?!?
  
IMG_5261 copyPlus lättlagat och supergott! Wuhu! Om du äter veggie och saknar tonfisk så kan jag absolut rekommendera detta.
 
Helgen skulle tillbringas på högtidigt vis i Växjö, och vi åkte dit på fredagen och käkade på (det nya?) burgarstället Umami Monkey. Det fanns en veggieburgare på menyn så den tog jag ju såklart. Ingredienserna (grillad halloumi, salladsblad, grillad portobello provencale, asian pesto, tempura veggies, picklad rödlök & tryffeldressing) lät onekligen frestande, men ärligt: ingen smaksensation. Salladen såg jag ingen skymt av, men hade nog varit ett trevligt krispigt avbrott mellan allt annat stabbigt. Förstå mig rätt, halloumi är svinnajs men som burgare tycker jag att det finns massvis med bättre alternativ än att grilla en ost och lägga mellan två bröd (känns som den enklaste veglösningen). 
 
IMG_5221 copyInnan vi avslutar för idag tänkte jag bara visa er detta gulliga vykort som sitter på vår kyl, tack så väldans Daniella! Blev superglad för denna födelsedagshälsning! :-D 
Veckomatsedlar | |

#1 Linda

hej! tänkta bara fråga ang de där billiga falaffelsen ni åt, vart hittar med dom i malmö? jag och min sambo ska nämligen dit till helgen och en sak på listan är att äta falaffel, såklart! :) om du har några andra snabba tips kan du ju få skriva dessa också. :D

Svar: det är det här som är det bästa med malmö, de finns överallt! kan du tänka dig att lägga en femma till (25 spänn alltså) så är det bara att traska in på valfri falafelria runt om möllan/folkets park/bergsgatan och beställa, just denna för en tjuga är från shawarma specialisten som ligger på ystadsgatan (icke att förväxla med ystadsgatan).
jag gav ett gäng tips till annamaría när hon skulle till malmö, så kika in hennesi nlägg här när hon gick omkring och "gjorde tipsen": http://annamarialarsson.se/blogg/2016/07/malmo-over-dagen/

ha en fantastisk helg här!! och tack för du läser!!!!! kramar!
polichinelle

#2 Ljuva Julia

Det här var ju helt otroligt :D Undra om det var du som lärde mig nicecream...? Minns att jag åt det tidigt också, och kallade det typ glass som inte är glass då med.

Svar: åh men det kanske det var då? vi var före vår tid!!
polichinelle

#3 Helly

Onsdagens middagsrätt är helt i min smak - mumma!

#4 Helly

Onsdagens middagsrätt är helt i min smak - mumma!

#5 Helly

Spam är också gott

#6 Linda

hej! åker till malmö till helgen med min sambo och tänker att det vore nice att äta sånna där superbilliga falafelrullar en dag? vart går man för att hitta det? :D och har nu några andra snabba tips s för du ju såklart slänga de på mig också.

Svar: hej linda! jag svarade på din tidigare kommentar här ovan, kolla där <3
polichinelle

#7 madeleine dufva

åhh perfekt matvecka!!! tack för inspo 😍😚

Svar: tack! vad glad jag blir att du gillar det!
polichinelle

#8 Rebecca Fexby

alltså dina maträtter, ser så mumsiga ut! brukar du laga mer än bara en portion eller lagar ni bara det? :)

Svar: tack rebecca! <3 vet inte om du såg att jag svarade i ett annat inlägg, men eftersom vi varken har matlåda till jobbet eller micro hemma så lagar vi inte mer mat "med mening" men blir det över så blir det över och då går det ju alltid att värma på spisen eller i ugnen! kram!
polichinelle

#9 Emelie

Du vet väl att man kan göra tonfuskröra på quornfileér? Bara att tina, mosa och sedan blanda tillsammans med majonäs, hackad gurka och rödlök. Yum!

Svar: nej, vilken kul grej! det måste jag testa, tack för idén :)
polichinelle

#10 Felicia 🌊

Tänkte bara skriva att jag lagade broccolisoppan till middag alldeles nyss och att det blev jättegott! Himla tur ändå att man har någon som du på internet som alltid kan tipsa om något bra recept. <3

Svar: åh vad kul att du testa'! vad glad jag blir för din kommentar, tack felicia!! <3
polichinelle

Kommentera här
Upp