månadens gröna augusti: syrlig smördegskaka med björnbär & banan.

smördegskaka med björnbär
Nästintill i sista stund, men här kommer det: mitt månadsbidrag till Månadens Gröna*...
  
IMG_5270 copy....där augustis (skrev om det fyra ggr för det ser så knäppt ut??) tema som är björnbär! Har du ännu inte lämnat ditt bidrag börjar det brinna lite i knutarna, men än har du några dagar på dig! Senast den 25:e lämnar du in ditt bidrag här, hos månadsvärden Åsa. Det går också bra att delta via instagram, då hashtaggar du dina bilder med #månadensgröna.
 
*Månadens gröna är en vegetarisk matlagningsutmaning. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning.  Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är såklart öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank! 
  
IMG_5274 copyJag tänkte faktiskt ganska länge och väl innan jag bestämde mig för vad jag skulle hitta på med björnbären (hittade inte färska så fick köra på frysta som synes). Var egentligen sugen på att införliva dem i matlagning, men så blev det lite brådis och jag bestämde mig istället för att överraska Björn med lite fredagsfika när han kom hem från jobbet. Eftersom vi skulle iväg över helgen botaniserade jag i kyl, frys och skafferi efter ingredienser och slutresultatet blev en väldigt lättlagad fika som man snabbt svänger ihop med relativt billiga ingredienser. Lyckad improvisation med andra ord!
 
Du behöver:
Smördeg (jag använde små runda, två stycken per kaka)
ca 100 gram björnbär
1 banan
3 msk creme fraice
1 msk grädde (kan uteslutas)
1 tsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
1 tsk florsocker
  
IMG_5276 copyLägg ut en av smördegsplattorna på ett bakplåtspapper. Blanda ihop creme fraice och grädde och tillsätt vaniljsocker, florsocker och citronsaft. Smaka av, tillsätt mer syra eller mer sötma beroende på vad du gillar. Slutligen kan du hälla i halva paketet björnbär, det gör inget om bären inte är tinade. Veva runt, och dela lite på de allra största björnbären om du vill. Skiva bananen och lägg kring kanterna på smördegen.
  
IMG_5281 copySedan var ju då tanken att björnbärsröran skulle hällas samt STANNA INUTI bananramen. Detta hände dock inte. Så välj själva om ni vill vara lite försiktiga eller om ni vill ösa på. Det förstnämnda rekommenderas utseendemässigt, det sistnämnda för mer smak :-))) Spara lite granna röra till servering.
  
IMG_5288 copyLägg på den andra smördegsplattan, smek över lite vatten och nyp ihopa kanterna. Detta steg är något klurigt om du körde på smakvarianten i förra steget, men äh, inte så noga.  
 
IMG_5289 copyEfter ca 15 minuter i en 200°-ig ugn så väller det ut lite granna kring kanterna men vem fan äter med ögona ändå.
  
björnbärskakaSkär kakan i två delar på diagonalen och servera med lite ringlad röra och ett björnbär på topp!!
  
smördegskakabjörnbär
smördeg björnbärEn kopp kaffe till passar perfa, och även om jag inte är den som gillar den här typen av bakverk med varm frukt* så måste jag säga att konceptet funkade himla bra.
  
*Björn när han fick äta upp halva min del: "vem lagade du det här för? Mig eller bloggen?"

(ل͜)

Båda såklart! 
Månadens gröna | |

#1 Rebecca

ser sjukt gott ut!

#2 Anonym

magiskt!

#3 Sylwia | Vibrant Food Stories

Alltså vilken grym fika! Jag är inte heller såhär super förtjust i varm frukt men vissa bär blir faktiskt riktigt goda när tillaga i ugnen.
P.S Mocca master <3 bästa kaffemaskin !!
Kram / Sylwia

Svar: håller med dig! bär är bättre varma än frukt, har jag upptäckt att jag tycker :) kram! ser fram emot din månad!
polichinelle

Kommentera här
Upp