10 mat-lifehacks du måste kunna.

IMG_0570 copyOkej, klickig rubbe much? :D Idag tänkte jag dela med mig av mina tio gyllene regler när det kommer till matlagning. Eller regler och regler, se det snarare som korta och koncisa tips och lifehacks för att förenkla matlagningen. Innan jag börjar tänkte jag dock be om en gentjänst: vad har DU för smarta knep i köket? Dela med dig i kommentarsfältet så sammanställer jag allt till en fantastisk matlagningsbibel att ha nytta av i framtiden. 
 
Nu kör vi!
 
1. Använd alltid en nypa salt när du bakar något med choklad.
 
2. Använd alltid lite sötma när du kokar tomatsås. Honung, socker eller ketchup funkar utmärkt - i med nån halv tesked bah!
 
IMG_1709 copy3. Du vet väl att du inte behöver skala vitlöken innan du pressar den? Lägg hela klyftan med skal och allt i vitlökspressen och tryck. Du kommer kanske behöva ta i något hårdare, men det blir så hell'alot enklare att rengöra pressen efteråt och dessutom känns det som att mängden överbliven vitlök minskar på det här sättet.
 
4. Får du någon deciliter ris, bulgur, cous-cous eller pasta över från middagen? Släng inte detta utan lägg i en liten påse eller burk i frysen. När du är lite hungrig en dag och inte vet vad du ska laga eller inte har ork för något avancerat: ta fram en sådan här påse. Stek lite lök, vitlök, morotsslantar, broccolibitar, ärter eller vad du nu har i kylskåpet. Häll över påsens innehåll rätt ned i stekpanna och fräs i valfria kryddor tills allt är varmt. Voliá, pyttipanna-lunch på tio minuter! Ett knep jag tipsat om tidigare, men som är alltid är värt att påminna om för att minska matsvinnet.
 
5. Botanisera i frysdisken och köp hem små paket frysta örter och andra smaksättningar. Jag har alltid dill, persilja, basilika, koriander, ingefära och chili i frysen. Nog för att färska är godare, men de frysta kartongerna är sjukt praktiska. (Och dessutom är det lätt att strössla över lite persilja över ett matfoto för att få käket att se 110% mer aptiligt ut)
 
6. När du har hackat lite lök på skärbrädet och ska svepa ned den i stekpannan, akta kniven! Vänd den upp-och-ned och använd den slöa ovansidan istället så spar du på knivseggen.
 
(Och på tal om ovanstående: vässa dina knivar! Skicka efter ett knivbrev eller gör det hos din närmsta vässare. Matlagning blir så jäkla mycket roligare (och säkrare) när allt hackade liksom flyter på.)
 
7. När du ska salta pastavattnet: snåla inte! Pastavattnet ska liksom smaka salt om du smakar av det, då är du hemma och det kommer göra pastan så mycket godare - lovar. (Klicka på bilden ovan så får du ett bonustips på hur man slipper klibbig pasta förresten!)
 
8. Vill du kyla en flarra bärs (eller läskeblask eller vad du nu gillar) - blöt lite hushållspapper och svep in'an i och lägg i frysen så reducerar du tiden till iskall dricka avsevärt.
 
9. För att göra den perfekt krämiga äggröran häller du i lite rapsolja i en kall stekpanna och knäcker ned två ägg per person samt en matsked smör per två ägg. Värm plattan till medeltemp, salta, peppra och rör sedan konstant med en trägaffel i ca 7 minuter (eller tills önskad konsistens uppnås). 
 
 10. Och så till det absolut viktigaste: S-S-S-S-K. Lär du dig detta kommer du bemästra exakt alla rätter, och vilket kylskåpsrens som helst kan bli en magisk diné. Bokstavskombon är min egenpåhittade, men vad som döljer sig bakom begynnelsebokstäverna är rätt klassiskt: Sälta, Syra, Sötma, Styrka och Konsistens. Hittar du en lagom nivå och en perfekt kombo av dessa komponenter så är du hemma. Alltid.
 
Det var mina tips det! Hoppas ni gillade. Här är några andra inlägg på samma tema:

✏ Tre lifehacks.
✏ Mina bästa tips för dig med liten matbudget.
✏ Tips och idéer för att börja med veckomatsedel.
Att göra chips av överblivet potatisskal.
✏ Hur du piffar upp ett 3 kronors-nudelpaket på tio sekunder. 
✏ Och ja, hela min tipskategori egentligen. 

Er tur! ↓
Tips, Äta | |

#1 Beata

sååå bra hacks! du är matexperten!!!!

Svar: gulle!!! tack :D <3 :*
polichinelle

#2 Christin

Mitt bästa när det kommer till spagetti och valfri sås är att röra ihop spagettin med såsen/färsen/vaddetnuär och lite av pastavattnet och låta det gojsa ihop sig i någon minut. Det binder ihop såsen och pasta och blir det där lilla extra goda. Tips!

#3 Christin

Och att köpa fryst bearnaisesås på picard!! Så smidigt och god, faktiskt.

#4 tokyoyo.se

Bra tips på äggröran, ska prova!
Annars kör jag med samma tips:hacks som du. Mycket bra! Har testat snabbfrysningen även med plastflaskor och det funkar inte alls, kanske går det bara med glas och aluminium?
Hmm mina tips...?
- Klassisk mise en place (att ha allt förberett innan man börjar "laga") är ju alltid nice.
- Smör och grädde är kanske inte det nyttigaste men smakar gudomligt och förhöjer andra smaker, så hellre lite äkta smör än mycket av nåt annat.
- Smaka av HELA tiden (när jag och min man först blev tillsammans kunde han stå och laga mat i en timme för att sen äta och konstatera "det blev inte bra".. Man ba: Hallå?! Har du inte smakar av eller?!.) mvh/ uppvuxen med en pappa som jag lekte "Verner och Verner" i köket med, jämt.
- Lagar du indiskt efter recept, så krydda DUBBELT så mycket (ok, ta det lite lugnt med typ chili). Brukar inte smaka mycket annars, i alla fall om man använder mycket torra kryddor.

#5 Helga

Fiffigt :) Vi ska lämna in våra knivar på slipning på torsdag när vi ändå ska ner i stan. Bara ett år eller så där för sent haha. Men ja, såå värt med vassa knivar! Jag vettetusan om jag har några bra tips på rak arm. Här har sambon lagat 90% av maten det senaste året. Men om jag skulle säga nåt så skulle det nog vara att äta så mkt nypotatis som det bara går när det är säsong. För att det är gott. 8)

#6 Ljuva Julia

underbar läsning :) Jag har också frysta örtpaket jämt och ständigt! :-D

#7 tokyoyo.se

Btw, är det en HEL chokladkaka invirad i deg?! Omg bästa ever

Svar: oh yes it is! smördegsinbakad chokladkaka, bästa tricket för fika som är sjukt enkel men ser sjukt avancerad ut ;) http://polichinelle.se/2016/april/smordegsinbakad-chokladkaka.html#comment kram!
polichinelle

#8 Frida

Bästa inlägget!

Svar: tack frida!
polichinelle

#9 Louise Stigell

HAH! Jag gör redan nästan allt på den här listan. (Utom 3:an och 8:an, de var grymt smarta!) Vad duktig jag känner mig nu. =D

9:an är faktiskt tillämpbar även för veganer om man gör tofu scramble. Första gången jag testade mesade jag ur totalt och det smakade söndersmulat suddgum. Men gången därpå: i med massa olja, vegosmör, salt, peppar, kryddor, näringsjäst, the whole shebang. Och jäklar vad gott det blev. ^_^

#10 Jenny

Himla bra lista! Fick allt några nya knep att testa.
Kommer inte på massa bra saker på rak arm, mer än det klassiska att slänga i en träslev när man kokar pasta/linser/bulgur/sådant för att hindra att det kokar över.

#11 gingiberi.blogg.se

Vitlökstipset var ju bäst! Hoppar ibland över den bara för att jag inte orkar skala vitlöken. Har ni diskmaskin så peta in urpressade citronhalvor (i stället för att bara slänga) i bestickhållaren så blir disken skinande ren och doftar ljuvligt fräscht.

#12 johanna.

Bra tips! Det senaste tipset jag har börjat med här hemma är att dela champinjoner med äggdelaren, blir snygga skivor och sparar mycket tid vid tidsbrist!

#13 Simone

Vilka hacks! En del kände jag till, men det här med pastavattnet är en ögonöppnare. Har inte riktigt fattat grejen med pasta innan. Kan bero på glutenfri pasta, men ska pröva salttricket!

#14 alma

Så himla underbart inlägg!!!

Svar: tack alma!! :D
polichinelle

#15 Heléna

Vilka härliga tips! Här kommer några från mig :D Koka bulgur och ris i grönsaksbuljong - det blir vacker färg och smakar underbart gott och då behövs det dessutom inget salt. När man kokar pasta så kan man ha i några droppar rapsolja så kokar det inte över för oljan lägger sig som en skyddande hinna. Om man vill ha lite förhöjd smak på chokladen när man gör varm choklad så kan man ha i 1 kryddmått anchõ chili per kopp - förhöjer chokladsmaken och ger en härlig hetta som eftersmak :) Kram <3

#16 Nike

Hur många bra tips som helst ju! Nummer 6, om att använda slöa sidan av kniven, fick mig att få väldigt dåligt samvete gentemot mina knivar. Det blir ändring från nu!

#17 Wilda

Så jäkla bra tips! Heja dig!

Svar: tack wilda <3
polichinelle

#18 Lillan

Kvitlaukstrikset - altså, skjems litt over at eg ikkje har visst dette før! Anna tips til eggerøre - knekk egga og ingenting anna i ein non-stick kjele og rør rundt til det tjuknar/klumper seg. Trekk kjelen av varmen og tilsett ein klikk creme fraiche, då stopper kokeprosessen i egga og du får ein fin kremete konsistens (om ein liker det). Smak til med salt og pepar. Elles er mine beste "hacks" å alltid ha kvitlauk, lauk, hermetiserte tomater, fond og evt. gulrøter (morot) i skapet, slik at ein alltid kan slenge saman ei tomatsuppe :)

#19 Svart-Stina

Tackar för bra tips :) Då har jag alltså skalat vitlöksklyftorna helt i onödan...

Svar: ja men faktiskt! :D så himla smidigt, SÄRSKILT eftersom det dessutom blir mycket att rengöra pressen efteråt också. win-win!
polichinelle

Kommentera här
Upp