era bästa matlifehacks.

För några veckor sedan skrev jag ett inlägg där jag gick igenom 10 lifehacks du måste kunna i köket och bad er lämna era bästa knep och tips när det gäller matlagning. Jag fick in en massa sjukt bra idéer som jag lätt ska testa framöver. Gör det ni med vettja. Här kommer'om!
 
 
☛ Christin,
Mitt bästa när det kommer till spagetti och valfri sås är att röra ihop spagettin med såsen/färsen/vaddetnuär och lite av pastavattnet och låta det gojsa ihop sig i någon minut. Det binder ihop såsen och pasta och blir det där lilla extra goda. Tips! Och att köpa fryst bearnaisesås på picard!! Så smidigt och god, faktiskt.
 
☛ Johanna,
- Klassisk mise en place (att ha allt förberett innan man börjar "laga") är ju alltid nice. 
- Smör och grädde är kanske inte det nyttigaste men smakar gudomligt och förhöjer andra smaker, så hellre lite äkta smör än mycket av nåt annat. 
- Smaka av HELA tiden (när jag och min man först blev tillsammans kunde han stå och laga mat i en timme för att sen äta och konstatera "det blev inte bra".. Man ba: Hallå?! Har du inte smakar av eller?!.) mvh/ uppvuxen med en pappa som jag lekte "Verner och Verner" i köket med, jämt. 
- Lagar du indiskt efter recept, så krydda DUBBELT så mycket (ok, ta det lite lugnt med typ chili). Brukar inte smaka mycket annars, i alla fall om man använder mycket torra kryddor.
 
☛ Helga,
Jag vettetusan om jag har några bra tips på rak arm. Här har sambon lagat 90% av maten det senaste året. Men om jag skulle säga nåt så skulle det nog vara att äta så mkt nypotatis som det bara går när det är säsong. För att det är gott. 
 

☛ Louise,
9:an är faktiskt tillämpbar även för veganer om man gör tofu scramble. Första gången jag testade mesade jag ur totalt och det smakade söndersmulat suddgum. Men gången därpå: i med massa olja, vegosmör, salt, peppar, kryddor, näringsjäst, the whole shebang. Och jäklar vad gott det blev. ^_^

☛ Jenny,
Kommer inte på massa bra saker på rak arm, mer än det klassiska att slänga i en träslev när man kokar pasta/linser/bulgur/sådant för att hindra att det kokar över.
 
☛ Gingiberi,
Har ni diskmaskin så peta in urpressade citronhalvor (i stället för att bara slänga) i bestickhållaren så blir disken skinande ren och doftar ljuvligt fräscht.
 
 
☛ Johanna,
Det senaste tipset jag har börjat med här hemma är att dela champinjoner med äggdelaren, blir snygga skivor och sparar mycket tid vid tidsbrist!
 
☛ Lillan,
Anna tips til eggerøre - knekk egga og ingenting anna i ein non-stick kjele og rør rundt til det tjuknar/klumper seg. Trekk kjelen av varmen og tilsett ein klikk creme fraiche, då stopper kokeprosessen i egga og du får ein fin kremete konsistens (om ein liker det). Smak til med salt og pepar. Elles er mine beste "hacks" å alltid ha kvitlauk, lauk, hermetiserte tomater, fond og evt. gulrøter (morot) i skapet, slik at ein alltid kan slenge saman ei tomatsuppe.
 
☛ Heléna,
Koka bulgur och ris i grönsaksbuljong - det blir vacker färg och smakar underbart gott och då behövs det dessutom inget salt. När man kokar pasta så kan man ha i några droppar rapsolja så kokar det inte över för oljan lägger sig som en skyddande hinna. Om man vill ha lite förhöjd smak på chokladen när man gör varm choklad så kan man ha i 1 kryddmått anchõ chili per kopp - förhöjer chokladsmaken och ger en härlig hetta som eftersmak.
 
Tusen tack för ni delade med er! Brudar är bäst <3
Tips, Äta
15 kommentarer
border

det här med att (inte) "hata alla män".

Hej och godmorgon och god ny vecka och allt det där. Hoppas ni haft en fin helg och en fin måndag. Min måndag låg jag i horisontellt läge och hostade 24-7, helgen pratar vi mer om lite senare, för just nu skulle jag vilja ta upp något annat. Något som skavt i mig ganska länge. Något jag på ett sätt vill närma mig försiktigt och tassa tyst kring men samtidigt ifrågasätta ljudligt. Nu gör jag en blandning utav det. Det handlar om det här med att "hata alla män".
 
Förstå mig rätt. Jag hatar patriarkatet. Jag hatar machokulturen. Jag hatar att det tog mig typ två minuter att skriva det här inlägget. Jag hatar att vi lever i en våldtäktskultur och jag hatar när nån kille bah "glöm inte oss som inte våldtar". Jag hatar att kolla mig över axeln, hålla hårt om nyckelknippan, alltid ha en kompis i luren och att skynda på stegen. Jag hatar allt det här. Innerligt. Men allt det här gör inte att jag hatar alla män.
 VSCO Cam-4
 
Jag har alltid trott, tänkt och tyckt att en stor del av feminismen mål är att upplösa könsnormer och inte gruppera människor. Att låta invididen skina istället för att det som finns mellan benen ska stå i centrum. Varför är det då okej att dra alla män över en kam?
 
Det kan mycket väl finnas något jag har missat i den här retoriken. Upplys mig isåfall gärna. Jag vill dock först klargöra att jag förstår själva poängen med uttrycket. Det är slagkraftigt och ger reaktion. Provokation (och det kanske är vår tur att provocera nu) till trots, men jag tycker ändå att budskapet har brister. Likväl som jag tycker det klingar väldigt fel när människor säger att de avskyr barn, tonåringar eller invandrare så tycker jag inte att det är rätt väg att gå att säga att man hatar alla män, eftersom det inte är det man menar? Man menar väl ändå: jag hatar samhällskulturen och vad många män i den gör mot mig. Eller?
Feminism & politik
11 kommentarer
border

helsingforsfredag: pubcrawl och saltgurkepizza.

IMG_4871 copyVet ni, preciiiis när ledigheten tagit slut och man jobbat sin första vecka - då bestämde vi oss för att carpa sommarn lite extra och dra till Finland över en helg. Vi anlände rätt så sent på fredagskvällen, trixade oss in i vår airb'n'b-lägga och tog oss ut på Helsingsfors gator för att se vart kvällen tog oss. Såhär gick det:
  IMG_4874 copyVi började med att beställa in varsin brygg och dela en skål pommes på det här hipstriga stället. 
 
IMG_4883 copyGott snack(s). Vi dealade att försöka hänga med så många ställen som vi pallade under kvällen.
  
IMG_4892 copySå med pommesen i magen drog vi vidare till ett nytt hak. När jag tog den här bilden blev personerna vid bordet till vänster helt chockade och bah WOOOW DUDE SHE'S GOTTA REAL CAMERA SHE'S NOT USING HER CELL OMG!". Dock blev de lite besvikna när det inte var en analog, men ändå. Kul att bidra till starka känslor.
  
IMG_4895 copyKul också att vara i ett land där man, även om man är helt med i kontexten, inte ha en aning om vad skyltar berättar för en.
  
IMG_4896 copyDet här stället hade en jukebox så här stannade vi faktiskt för två öl. Björn gjorde den ultimata kärleksförklaringen i sitt låtval när han överraskningsque:ade The Wicked Man till mig <3
  
IMG_4898 copyTill nästa ställe gick vi till på rekommendation av bartendern på föregående ställe. Han hade nog dock massuppfittat vår Maiden-pepp och trodde vi ville ut och dansa, men nja, en snabb kik in här gjorde att vi tackade nej och begav oss vidare på eget ansvar.
  
IMG_4903 copyVi studsade istället in på det här tjusiga stället och Fuego beställde ljudligt FOUR OF YOUR CHEAPEST BEERS.
  
IMG_4902 copySå här stannade vi en stund och drack fruktig ale, men kände oss väl inte riktigt helt som målgrupp. Vidare.
  
IMG_4904 copyHit! Till nånstans mellan utomhus och inomhus och där de mest sålde Lapin Kulta. Mer vår cup of te så att säga. 
 
IMG_4906 copyIMG_4908 copyAv någon anledning blev detta en grej??
  
IMG_4907 copy
Fancy is on. 
  
IMG_4909 copySedan insåg vi att vi faktiskt snart är 30 och för att kunna leva imorgon också bestämde vi oss för att tiden var kommen för att dra och dela på en vegetarisk familjepizza. Vad vi då inte visste var att vegeteriana i Finland equals oliver och saltgurka.... Mkay? Vi enades om att det faktiskt var rätt gott. Sedan enades vi om att vi antagligen inte tyckt detsamma nyktra. Sedan gick vi hem och sov.
Resor
7 kommentarer
border
Upp