min första veckomatsedel.

För ett tag sedan skrev jag om att vi skulle strukturera upp våra middagar här hemma när nya Malmö-livet börjat, och det har det ju faktiskt nu. Vi tog tag i saken, och nu är första veckan av mat-struktur till ända. Låt mig ta med er igenom den.
 
IMG_5063 copy
Förra söndagen satte jag mig och skrev en matsedel för kommande vecka. Förutsättningarna ser ut som så att både jag och raring äter pedagogiskt på jobbet varje dag så vi behöver inte ha med oss matlåda, vilket gör att maten vi lagar inte behöver vara matlådevänlig. Maten på jobbet är dessutom alltid supergod, vegetarisk, gratis och lagad med kärlek så vi är himla lyllon på så vis faktiskt :D
 
IMG_5060 copy
Jag kan dessutom kolla upp jobbmatsedeln i förväg så jag slipper hamna i sitsar som gör att det blir en väldigt liknande lunch och middag. Däremot planerade vi inte lördag och söndag eftersom vi inte visste alls vad vi hade för helgplaner och hur middagsupplägget skulle se ut. Det kändes inte som att det behövdes rent tidsmässigt heller.
 
Såhär blev listan. Just den här veckan hade jag föräldramöte på jobbet både måndag- och tisdagskvällen och skulle komma hem senare (och ännu hungrigare) än vanligt så vi tänkte därför att det var smart att ha något väldigt lättlagat de två dagarna. I övrigt blev det mest sådant vi var sugna på. Sedan åkte jag och veckohandlade ingredienser till allt som vi inte hade hemma, plus de vanliga frukost- och förbrukningsvarorna då.
 
Och såhär gick det:
 
IMG_5078 copyMåndag. Exakt som planerat. Grönsaksbollarna är IKEAs, kostar 39 kronor för ett kilo och är supergoda så tack för tipset Daniella! Stuvade makaroner gör jag alltid på lite fuskigt sätt, dvs kokar nästan färdigt som vanligt i vatten, slår av och kokar sista minuterna i mjölk. (Den här gången blev det dock i grädde och creme fraiche). Smaksätter alltid med mycket vitpeppar och persilja.
 
IMG_5083 copyTisdagens punksoppa, dvs de grönsaker du har hemma blandat med röda linser och tomatkross, blev den lyxigaste punksoppan jag nånsin ätit. Jag var inte hemma förrän halv åtta på kvällen och då hade raring stått och kokat soppa i nästan två timmar för att lyfta smakerna. Palsternacka, potatis, morot, röda linser och tomatkross i en halvt om halvt mixad variant med yoghurt och stekta champinjoner på topp. Magiskt. Dock omagiskt att en kruka gick i golvet.
  
IMG_5088 copyonsdags skulle det egentligen kokats ris till tofuwoken, men jag blev så himla sugen på glasnudlar så körde på det istället. Dessutom var den enda tofun som fanns kvar i butiken redan smaksatt med tomat, det var inte riktigt tanken.
  
IMG_5090 copy
IMG_5099 copyDet blev en lite småknäpp kombo med tomat-tofun, wok och min asiatiska glasnudelsallad men det funkade faktiskt. Åt upp hela nudelsalladen (brukar vanligtvis använda ett nudelpaket till två personer) så Björn fick dock ris :D
  
IMG_5143 copyDet blev torsdag, min lediga dag så självklart fixade jag käk tills Bönne kom hem från jöbbe.
  
IMG_5145 copySom planerat blev det ugnsrostade rotfrukter (rödbeta, sötpotatis, potatis och palsternacka) med tsatziki. Gjorde även en bönsallad med sojabönor, rödlök, kikärter och dressing till så det inte skulle bli fullkomlig kolhydratsfest/ tallriksmodellsmiss.
 
IMG_5153 copyOm ni undrar över vattnets färg så kom jag på att jag kunde använda vattnet jag pressade ur gurkan (till såsen) till att göra gurkvatten med, smart va. Älskar gurkvatten!
  
IMG_5210 copyOch så avslutades matsedeln i fredags med potatispizza med getost och hemgjord pizzasallad. Helt sjukt gott, om jag får säga det själv.
 
 
Vad tror ni förresten om det här konceptet? Blir det för mycket mat i ett inlägg? Är det bättre att jag delar upp det, eller är det mer inspirerande att få en överblick över helheten? Jag tror inte att jag kommer sluta med vanliga recept och matinlägg, men det här upplägget kanske kan bli en fin söndagstraditon? Eller? Tar gärna emot era åsikter, som vanligt! :D Puss!
, Vegetariska veckomatsedlar | |

#1 Ida

Tipsar om att köpa tofu på nån av "asien-livsen" på Möllan, 15 kr för ett halvt kilo!!

#2 Beata

mm va gott allt såg ut och lät!! så grym på att laga mat!

#3 Maila

Fint! Testa att dela upp det :)

#4 Emelie

Jag ÄLSKAR upplägget, bilderna (så sjukt bra tagna!) och beskrivningarna. Men jag har svårt att se att det kan bli för mycket mat i ett inlägg.. ;)

#5 jennifer

Åh, gillade detta formatet jättemycket! Kör på!! :))

#6 chrissy

jaaaa jag gillar också formatet!! fortsätt pls!

#7 Daniella Chanelle

Tycker också om formatet!!! Borde göra likadant fast med mina luncher, middag får jag lagat till mig gratis :)

#8 Maria Ekblad - bröllops & nyföddfotograf

Åh vad lyxigt att inte behöva göra matlåde-vänlig mat! Det är mitt största vardagsproblem i livet typ.

#9 elise

jag o min pojkvän har också börjat veckomatssedel-planera för ett par veckor sedan! fungerat jättebra hitintills och vi har dessutom spenderat mindre pengar på mat eftersom vi planerat mer utifrån vad vi redan har hemma. känns dessutom kreativt att sitta ner tillsammans och spåna och försöker göra veckan så varierad som möjligt!

#10 Miriam

Kjempegøy med matinnlegg, og gjerne flere av denne typen her. Jeg blir så inspirert av deg, for du gjør det så himla enkelt, men samtidig spennende og godt :D

Svar: ååh tack miriam! för dina fina ord och för att du läser!
polichinelle

#11 Julia Müller-Sandvik

Jag gillar sådana här MATBONANZA-inlägg ^^

#12 Ida

Meeen va, behöver ni ej betala för att äta ped?! Här är det 28:- per dag... Skitstörigt då jag t.ex har två dagar i veckan jag ska äta med barnen, inte alltid jag e sugen på att pröjsa 28:- för att äta nå halvsnuskigt och samtidigt ha koll på 22 barn liksom

#13 lisamariesvarld.blogg.se

Jag gillar verkligen det här konceptet, så fortsätt med såna här inlägg! Intressant att se hur det utvecklar sig för dig/er angående matlista. Nu har jag kommit till en punkt där jag nästan gett upp att övh laga mat på vardagar. Dock tror jag att jag skulle kunna tänka mig att laga mer mat och känna mindre stress över det om jag inte hade så mkt krav på mig själv om hur häftigt/snyggt/från grunden det ska vara. Älskar därför inlägg som detta där du verkligen lyckas få rätt vardaglig mat (iaf makaroner o så) att se god ut ^^ Så tack för det! :)

Svar: åh vad glad jag blir att du gillar det och kan hämta inspo! hoppas du kommer in i matlagning igen, och börjar tycka det är kul. då ser man det ju inte som en uppoffring att laga när man kommer hem, utan mer som att man *vårdar ett intresse*... gu va töntigt det där lät men du fattar :)))
polichinelle

#14 vardagskonst

Jag gillar det här! Just veckomaten tycker jag är svår och sen recept och inspiration samlar man ju på sig fast det blir så upphackat och rörigt. Det här gillade jag - flera tips i ett enda inlägg.

Svar: ja precis, fullsmäckat med tips är alltid kul läsning tycker jag. kram!
polichinelle

#15 Tuva

SÅ bra vegoinspiration för mig som vill äta mer vegetariskt. Tummen upp verkligen!

Svar: yey! vad glad jag blir att du blir inspirerad, tack!
polichinelle

#16 Maria

Håller med ovanstående, bra koncept, fortsätt gärna (utan att dela upp). Jag och maken försöker äta vegetariskt måndag-torsdag och alltid på jakt efter nya recept.

Svar: tack! hoppas du kan hitta lite veg-inspiration här!
polichinelle

#17 Malin

jag gillar't, så fortsätt gärna. Det är ju perfa med matinspo inför veckan på söndagar :)

#18 Ellen

Men du! Vad stolt jag blir över er! Bra jobbat! Och det är exakt så man ska tänka: komma hem sent en dag - inte läge för tretimmarskockande. Heja er!

Kommentera här
Upp