Q/A: tips på hur man lagar sushi hemma.

 
I drygt ett halvå (sent i januari till början av augusti i år) arbetade jag på ett sushiställe i Växjö. Under den här tiden hann jag nästan föräta mig på sushi, det blir ju så när man jobbar med något och äter det i stort sett dagligen, men nu börjar smaklökarna känna suget igen så be prepared för mer sushirelaterade inägg framöver! Vi börjar med lite frågor som dök upp när jag publicerade recept-tipset på sushivinäger. Har ni några andra funderingar så är det bara att skriva.
 
Dock stort OBS på att jag absolut inte är, eller tror mig vara, någon sushiexpert efter att ha jobbat ett halvår med det. Sushi är en ädel konst blablabla jag vet ¯\_(ツ)_/¯ Jag tycker ju mest det är sjukt gott + rolig tillagningsprocess så shoot! 
 
 
 
Q: Jag ska spara 8-5-1-grejen! TACK för insideinformationen! (du kan btw inte ha typ en sushiskola. Det där med vad man kan ha i för kombinationer skulle vara najs. Jag har fastnat i lax och avokado. Om du nu inte har en konkurrensklausul där du inte får berätta sånt eller är för less på sushi så du inte vill blogga om det).

A: Haha, nej, jag har vad jag vet inte skrivit på något kontrakt om tystnadsplikt! :) Hehe. När det gäller makikombinationer så brukar jag utgå från konsistens! Lite såhär tänker jag:

 

Ha alltid i

❖ något krispigt (gurka, sockerärter, paprika, morotsstavar, selleri, harricot verts, grön sparris etc)

tillsammans med:

❖ något mjukare (sallad, avokado, räkor/lax om man äter det, groddar, äggröra, färska örter, tamago, phiapdelphia, ärtskott, smaksatt majonäs etc)

samt:

❖ något som ger ett litet sting (rödlök, purjo i strimlor, wasabi, picklad rödlök, chimichurri, chili, marinader etc)

Kombinera dessa konsistenser utifrån saker du gillar så kommer det bli bra! Jag är ju som ni vet väldigt svag för koriander, och detta är något som åtminstone jag gillar att lägga i mina maki's. Här är några rullar jag kirrat som man kan ha som inspirationsförslag:

 

 ←Sparris, avokado, ärtskott, chiliflakes 
→ Chimicurritofu, färsk koriander, rödlök, gurka
 
←Inari (friterad tofu), wakamesallad (alger smaksatta med chili och sesam, finns att köpa färdigt), gurka, avokado
→ Färsk lax, isbergssallad, citronmajonäs, gurka, ärtskott
 
← Inari, gurka, sesammajonäs, ärtskott
→ Ruccola, bladspenat, gurka, rödlök
 
 

Q: Spännande med sushi! Tänkt prova laga det nästa vecka, vegetariskt sushi, några nybörjartips? 

A: Förutom tipsen här ovan med fyllningar så finns det ju tips för själva tillagningsprocessen. Ett viktigt steg är hur man tvättar riset: tvätta det några gånger i en bunke med lite vatten och rör runt med bestämd hand. Byt vatten emellan gångerna. Skölj sedan 2-3 gånger tills vattnet börjar bli klart. Det är bra som riset kan stå till sig lite innan det börjar koka också.

Se sedan till att hälla över lagom mycket vinägerblandning (8 delar vinäger, 5 delar socker, 1 del salt som kokas upp till sockret smält och sedan svalnar) direkt när riset är varmt. Du kan inte hälla på mer och mer under tiden det svalnar, för då kommer det blir väldigt kletigt och svårarbetat. Det är svårt att säga exakt hur mycket vinäger som är lagom. Jag brukar gå på känsla, men det en fingervisning kan vara att tänka att vätskan ska vara tillräckligt mycket för att sugas upp av riset men utan att det blir alldeles blött. Lättast här är att lägga riset i en platt form (undvik metall!) istället för i en bunke, då svalnar det fortare. Rör och "skär" i riset med träslev då och då under svalningsprocessen så klumpar det inte. Har du en fläkt så använd gärna den för att få riset att svalna.

 

Espresso i väntan på riskokaren på morgonpasset.
 

När man sedan lagar till sin sushi så kan man ju göra både hosomaki (små rullar med en ingrediens), futomaki (tjockare rullar med flera ingredienser), uramaki (inside out-rullar) och nigiri (riskuddar med fyllning ovanpå). Fler varianter finns också såklart men dessa är vanligast. Här kommer lite tips:

Maki: Se till att den blanka sidan på noribladet (sjögräspappret) är nedåt. Lägg på ris men spara några centimeter på varje kant. Lägg fyllningen i mitten av riset och rulla sedan med hjälp av bambumattan. Ofta är man ganska försiktig i början, men noribladet tål faktiskt ganska mycket så rulla hårt så blir makin fast och bra i konsistensen. Rulla in kanten på noribladet som är närmast dig över fyllningen och "fäst den" i rullningen där under. När du sedan kommit ett varv och bara har bortesta kanten kvar: fukta med vatten på kanten och rulla ihop hela rullen bestämt. Du kan "efterdra" den: lägg rullen i mattan och dra åt några gånger. Hoppas ni förstår hur jag menar. Tänk på att nori bara fäster på nori, så se till att inget ris kommit emellan för då kommer det inte fästa.

 

Här finns en guide med bilder som är lätt att följa. Tänk på att fukta kniven innan du skär rullen så går det mycket lättare.
 
 
Ura-maki: Sätt plastfolie över bambumattan och fyll sedan hela noribladet med ris. Strössla eventuellt över lite sesamfrön om du vill. Du kan även använda annat gott på utsidan, t.ex. chilikrydda eller någon färsk ört (finhackad). Vänd sedan på noribladet och lägg ingredienserna direkt på. Rulla sedan ihop hela kalaset med hjälp av bambumattan, eller direkt med händerna om du föredrar det och dra åt med hjälp av mattan. Akta dock så du inte rullar in plasten i rullen utan den ska sitta på utsidan. Har du en vass kniv går det utan problem att skära rullen med plasten på.
 
Här är en wiki how-guide till dessa rullar. Jag gör inte exakt sådär i rullningen dock, men men, man hittar oftast sitt sätt som fungerar bäst. Just med uramaki rullar jag ibland bara med händerna för att få den fast, och avslutar med mattan för att få den rund och fast bara.
 
För finlirare: egentligen gjorde vi på restaurangen uramakis med mindre noriblad än vanliga makis. Vek bort ca fyra centimeter av noribladet och använde sedan dessa överblivna långa noriblad till gunkan-sushi (se bild nedan).
 

Nigiri: Kanske kan verka lättast, men jag tycker det är lite lurigt att få till en nigiri med perfekt konsistens. Det handlar på något sätt om att vara både mjuk och bestämd på handen på samma gång. Ta upp nån matsked ris och forma i handen till en oval boll. Riset ska absolut inte kramas ihop för mycket, för då kommer det bli väldigt "tuggigt" att äta och det är inte så najs. Lägg sedan på din fyllning och använd eventuellt en liten avklippt bit nori som band att fästa med.

 

 

Övrigt: Jag är inget jättestort fan av den inlagda ingefäran till sushi, men sådan är ju egentligen kutym att ha till. Samma sak med wasabi. Det tillhör ju att kunna ta en yttepyttebit wasabi på varje sushibit, men har jag inte det hemma så brukar jag strunta i't och istället ösa på med soja.

 

Sojan är extremt viktig för att få sushi att smaka gott, så snåla inte på den, utan köp en god variant. Vill du dricka misosoppa till så förespråkar jag att köpa på nån asiatisk livs istället för på "asienhyllan" på mataffären, det är sådan otrolig prisskillnad. Det ger en mer rejäl mättnadskänsla när man får något varmt till sin sushi tycker jag. Gott: att strimla purjolök så tunt man kan och ringla över innan servering. Man kan även göra sin misosoppa mer matig genom att ha i t.ex. gulbeta, potatis, morot och liknande.

 

Q: Så himla sugen på att göra sushi. hur många dl okokt ris har du till en sån sats ungefär?

A: Sushiris är ju tyvärr inte särskilt kul att spara på. Har man bara kokat det och inte blandat i vinäger funkar det bra, men när väl vinägern är i så håller det typ en dag i kylen. Det blir väldigt snabbt hårt och oformligt. Sist jag lagade sushi kokade jag knappt 3 dl ris och det räckte nog till ungefär 4 makirullar. 

 

Andra goda sushivarianter: temaki (sushistrutar) & bentolåda (blandad kompott av sushi, olika sallader, ris m.m).

 

Okej, det här blev ju visst lite längre än jag tänkt men men, hoppas ni andra sushifreaks gillade det. Funderar på att kanske göra en liten sushilagarvideo nästa gång så får ni se alla mina tips ~*live*~ Vad tror ni om det? 

Förresten! Har ni sett att man kan "gilla" inlägget nedan? Det är inte kopplat till facebook utan bara en liten grej man kan göra om man inte orkar skriva en kommentar, men ändå visa vilka inlägg man gillar. Skoj för mig at veta! Ok, det var allt. Puss! 

Q/A:s och listor, Tips, Äta | |

#1 Stina - Tillvaron.se

Så fint med sushi-tips, har länge varit sugen på att göra egen sushi men aldrig riktigt vågat. Ska spara detta inlägg tills då det är dags :D

#2 Daniella Chanelle

I mobilversionen är det ett litet hjärta bredvid kommentarsgrejen, jag brukar gilla där om jag inte orkar/har något att kommentera! Läser ju bara i mobilen pga ingen dator.

Svar: det uppskattas! :*
polichinelle

#3 Matilda

Att göra sushi var min evige standardhelgsyssla förr i tiden, men nu var det flera år sedan sist. Sushipeppen jag fick av detta inlägg alltså - det blir lätt sushi i helgen!

#4 Elvira

åh vilken bra guide! tack!

#5 Kalle

Wow, detta var nog det bästa sushirelaterade jag läst på the internetz! Tack! Blev såklart supersugen på att mecka sushi i helgen. Sushi, Super Mario World på Super Nintendo och ett par IPA. Så får det bli :) Hej från Berlin.

#6 Kalle

Ah, glömde också kommentera att en sushivideo hade varit väldans intressant :)

Svar: tack för peppning! :D
polichinelle

#7 Yohanna af Skovde

Alltså I LÖV! TACK! Har länge velat prova men känt mig osäker. Du fyllde i alla frågeteckenluckor som jag hade!

Svar: tack! vad kul att kunna hjälpa/inspirera! :D
polichinelle

#8 A

Tack för tipsen! Vattnades i munnen när jag såg bilden på nigirin med sotad lax! *hjärtögonemoji* Herregud vad god den är! Bortsett från campuslivet så är nog sushin på Moshi Moshi det jag saknar mest från Växjö!

Svar: ja den är verkligen något särskilt! ska till växjö i helgen, får nog ta och slinka in en sväng på moshi och stilla begäret :)
polichinelle

#9 Beata

ÅH GOTT!

#10 Rania { Rania Maria Photography }

Alltså... Vi / jag äter nästan aldrig ute så det var sååå länge sedan jag åt sushi nu (plus att sambon inte tycker om det... ÄN), suget blev plötsligt enormt! Känns sjukt avancerat att laga det hemma dock, får nog unna mig det ute på stan snart :P

#11 hanna

MKT bra inlägg tack

Svar: tack själv för du läser!
polichinelle

#12 H

Alltså vilken tur att jag hade nåt att äta när jag läste detta :) Sushivideo hade varit toppen! Jag gjorde fusk-sushi de senaste gången (vanligt ris och bara höftat m vinägern). Det blev bra men tror att det var lite tur också faktiskt haha. Bra med tips på fyllning. Jag skulle kunna ha i hur mkt koriander som helst också haha

Svar: jaaa koriander, <3 my life in a taste. typ. ska se till att sno ihop en video framöver då!
polichinelle

#13 Katarina

Hej! Så bra inlägg, jag jobbade också på sushirestaurang mellan januari och augusti! Saknar att ha obegränsad tillgång, för det är ju såååå gott ! :D Trevlig helg

Svar: ja verkligen, det saknar jag också! saknar dock inte att jobba kväll och helg, är rätt nöjd med mån-fre-jobb faktiskt. kram!
polichinelle

#14 Felicia 🌊

Vilka toppentips! ♡ Ska se till att spara inlägget för framtiden. DOCK att jag är hur sugen på sushi som helst nu. :(

Svar: tack! hoppas det besvarar några frågor i framtiden när det blir aktuellt!
polichinelle

#15 Hanna

Riset är mitt största problem när jag gör sushi alltså. Blir sällan bra! Har du några bra tips på blötläggning kvällen innan, ris och vattenmängd? Och stämmer det att man kan använda grötris?

Svar: förlåt för superiet svar. grötris går bra! skrev lite om det här: http://polichinelle.se/2014/march/farskostmaki-pa-grotris-2.html annars har jag skrivit en lång tutorial här på hur du lagar sushi hemma: http://polichinelle.se/2015/november/qa-tips-pa-hur-man-lagar-sushi-hemma.html kram och tack för du läser!
polichinelle

#16 Johanna

Wow, vilket bra svar på min fråga! Perfekt :) Har just inhandlat vad massor utav sushi-ingredienser och ikväll blir det att testa att göra sushi för första gången, spännande! Tack för alla bra tips :)

Svar: åh vad kul att inspirera! hoppas sushin smakade bra! :D tack för du läser!
polichinelle

#17 Tokyoyo

Mmmmm... temaki är mitt bästa! Så fin guide, måste få ändan ur och uppdatera min egen sushi-guide. ^__^) Så bra och pedagogiskt med bilden på de olika typerna av sushi och "god soja" hehe.

Svar: haha, såklart ska ju allt vara gott men just soja är en sån där sak man ska köpa nån redig variant av tycker jag! tack för fina ord!
polichinelle

Kommentera här
Upp