färsbiffar med karamelliserad rödlök och phiadelphia.

IMG_0519 copyIdag tänkte jag bju på ett recept jag skapade i lördags pga var så himla sugen på att införliva färskost i matlagningen, vilket sedermera resulterade i ett gäng goda biffar. Tills dessa behöver du:
 
▻ Vegetarisk färs, jag kör nästan alltid på Anammas.
▻ Rödlök och vitlök.
▻ Ett ägg.
▻ Chili efter smaklökarnas känslighet (jag behöver därmed ganska lite)
▻ Lite soltorkade tomater (ganska valfritt)
▻ Färskost (ej valfritt)
▻ Plus: ev. lite maizena eller annat mjölaktigt, salt/peppar, vinäger, socker, soja, tomatpuré, kolhydratstillbehör och grädde.
 
IMG_0521 copy
Börja med att stänga på ugnen. Det är inte så viktigt på vad, jag bara drar upp den på känn. Blev nog drygt 200°. Under tiden den blir varm: finhacka rödlök och vitlök och stek glansigt i olja/smör. Häll på lite socker och rör under tiden tills detta smält. Då häller du över lite vinäger (gärna balsam) och s/p, låt bubbla ett par minuter och rör runt. Klart.
 
IMG_0525 copyBlanda ned lökröran tillsammans med (den gärna lite tinade) färsen plus de andra ingredienserna på första bilden. Jag använde knappt halva paketet färskost. Glöm inte salta och peppra. Klicka ut på bakplåtspapper och skjuts in i ugnen.
 
IMG_0532 copyUnder tiden biffarna tillagas (det blir ju snyggare stekyta i stekpanna men ugnen är ju så sjukt smidigt) kan du fixa kolhydraterna, t.ex. pasta. När allt nästan var färdigt kokade jag upp en enkel sås i stekpannan = ej diskad mellan löken och såsen = lite gutt gojs kvar i pannan. Fräste tomatpuré, hällde över grädden tillsammans med kinesisk soja och lite kryddor. Klart.
 
IMG_0534 copyFärdigt! Tips är dock att skaka lite lätt på gräddförpackningen innan du bestämmer dig för gräddsås, annars kan det resultera i att du får jättelite sås till maten :(( Och alla vet ju att sås är livet :((
 
IMG_0536 copy(Fotografera och) ät. 
Äta | |

#1 Sandra Lundin

Sås ÄR livet! Lät supergott det här men jag ångrar lite att jag tittade in eftersom jag inte ätit frukost än = kurr deluxe i min mage just nu :(

#2 Emelie - Lever drömmen i Paris!

men mums! hur kom du på det här receptet? Inspiration eller ren kreativitet? :O

ps. ledsen för såsbristen.

Svar: tack för omtanken! det var lite en blandning av kylskåpsgluttande, inspirationsgooglande och fantasi :)
polichinelle

#3 Fredrikapåvinden

Åh precis vad jag behövde! Jag är så himla less på all min mat just nu. Allting smakar likadant och är bara trist. Det här lät ju däremot hur smarrigt som helst. Får nog bli helgens mat!

#4 frida käld

Åh de där får jag testa :)

#5 Camilla Sigvardsson Asplund

Ser gott ut!

#6 Malin / Inte vego, men

Mums! Din mat ser alltid så himla god ut.

Svar: din med!
polichinelle

#7 Angie

Såg jättegott ut, får testa någon gång, tack för tipset :)

#8 Maria

Sedan årsskiftet är jag och min man "vardagsvegetarianer". Vi åt mycket kött tidigare men försökte ha en eller två vegatariska dagar i veckan. Nu kör vi helvegetariskt måndag-torsdag och gärna fisk på söndagen. Fredag och lördag får vi äta kött om vi vill och det blir oftast en av dagarna. Eftersom vi äter kött mer sällan äter vi istället bättre kött när det väl är dags, eko och vilt och sånt.

Anywhooo... Vi provade dina biffar igår och det blev verkligen succé!! Det jag gillade bäst var att sojafärssmaken liksom tonades ner (är inte jätteförtjust i den smaken), kanske är det den karamelliserad löken och Philadelphian som gör det? Och såsen, SÅSEN! Jag körde i lite vatten och grönsaksfond också, samt en liiiten klick rödavinbärsgelé på slutet. Hur gott som helst, helt klart en ny favvo. Så tusen tack för receptet!

Svar: men åh, vad glad jag blir att du tog dig tid att skriva din fina kommentar till mig! riktigt skoj att ni testade OCH också även gillade receptet. kramar <3
polichinelle

Kommentera här
Upp