grekisk sconespaj & citronkladdkaka.

 
Tja! Idag blir det tvårätters här på blöggen. Vi startar med en paj med botten baserat på sconesdeg, typ. Du behöver: 1 dl vetemjöl, 1 dl rågmjöl, 2 dl grahamsmjöl, 2 tsk bakpulver, 75 gram smör, 1½ dl mjölk plus salt (jag använde chipotelsalt, men det går ju såklart bra med vanligt också). Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Mosa ihop mjölet med smöret och häll sedan på mjölken. Rör ihop med en gaffel och knåda sedan sitt en slät deg.
 
Olja en form och tryck ut degen, gärna noga uppöver kanterna så blir det både snyggt och gott. Förgrädda sedan i 10 minuter i 175°. Den blir himla luftig och brödig den här bottnen, istället för bara en tråkig deg som en bara pillar bort kanterna på liksom.
 
 
Under tiden kan du välja din fyllning. Jag valde detta.
 
Himla smidigt då jag inte behövde försteka nånting utan bara hävde ned blandningen i degen med fetaost på topp.
 
 
Vispade ihop en äggstanning med oliver och öste på och så in i ugnen tills äggstanningen stelnat, kanske typ en kvart tar det.
 
 
Under tiden den här kvarten gick så påbörjade jag projekt efterrätt, nämligen citronkladdkaka. Har varit sugen på det jättelänge, men det bör ju bara göras på ekocitroner så fick köpa hem sådana först. Tips förresten: riv alltid skalen från citronerna och kyl/frys in inför framtida såser, kryddningar och så vidare. Citronen går ju lika bra att använda sen ändå liksom. Inte för att jag följer det här tipset själv, men jag kanske borde börja.
 
 
Superenkelt recept för världsgod kaka, jag följde detta
 
Sedan var pajen färdig!
 
Den blev lite bränd i kanterna men det gör inget.
 
Huvudsaken är att paj alltid serveras med sås tycker jag. Tycker inte riktigt att argumentet "men det är ju äggstanning på?" håller. Avskyr torr mat alltså. Jag rörde ihop en basilikasås till.
 
Och så kaffe och preciiiis lagom kladdig och syrlig citronkladdkaka på maten. Bäst.
Äta | |

#1 Tokyoyo

Mmm... smarr! Den dära kakan alltså, måste verkligen prova!

#2 Nastasja

Den där pajen ser gudomlig ut! Älskar dina mattips.

#3 Mathilda

Vad mumsigt det här såg ut!

#4 Mathilda

Vad mumsigt det här såg ut!

Kommentera här
Upp