vietnamesiska vårrullar med grönsaker, räkor och glasnudlar.

Jag har länge varit sugen på att rulla egna vietnamesiska vårrullar och igår, när jag var matansvarig här ute på Stångby Gård, tog jag tillfället i akt. Började med dipdressingen så den skulle få stå och dra sig så länge som möjligt. Mojsade ihop hackad vitlök, hackad chili, koriander, socker och riven ingefära tillsammans med japansk soja och pressad lime. Hade jag varit hemma hos mig själv, med mitt eget skafferiutbud, hade jag nog lagt till risvinäger och fisksås också.
 
Därefter preppade jag ingredienserna. Kokade glasnudlar, hällde av räklaken och skivade alla grönsaker (morot, gurka, sockerärta, paprika och isbergssallat).
 
Därefter kom den stora prövningen: rispapprena (jag hade köpt den stora varianten).
 
Såhär. Fina ju.
 
Jag lade papprena ett och ett i sjudande vatten i ca femton sekunder.
 
Fick tips om att använda en sprayflaska och spraya dem ordentligt blöta istället, och det hade nog varit lättast. Dessvärre fanns det bara en enda sådan i detta hushåll, och den hade det varit diesel i så det kändes väl inte sådär jättekompatibelt med vårrullar. Körde på hålslev istället.
 
Och lät pappret svalna i en annan kastrull med kallt vatten.
 
Hade lite problem med att få pappret i en rund form därefter men aja. Fyllde dem ungefär såhär mycket, med sallad och glasnudlar i botten och grönsaker och räkor på topp.
 
Alternerade lite med toppingen, t.ex. rödlök, majonnäs, sweet chilisås och så salt & peppar då.
 
Misse satt bredvid och inspekterade.
 
Te.x. själva vikningen. Här gick det ibland jättebra och ibland ganska dåligt (skulle läst denna guide innan tror jag). I vissa rullar blev det nog alldeles för lite fyllning, t.ex. denna, för det blev rätt mycket att vika in på sidorna. 
 
Efter en stund kom Anna ned med hjälpande händer.
 
Vi jobbade på.
 
Och tillslut hade vi fyllt några tallrikar med rullar.
 
Sådär! Jag hade även gjort en kall dip med gräddfil, majonäs, vitlök och sweet chili för de som inte helt och hållet älskar koriander.
 
Serverat!
 
Och överlag blev de faktiskt rätt tjusiga. Dock väldigt kletiga? Och lite väl mycket rispapper på sina ställen. Men eftersom det finns kvar ca tjugo papper i förpackningen jag öppnade (och då jag dessutom köpte två förpackningar...) så dröjer det nog inte allt för länge innan jag ger mig på en ny omgång. Har ni några tips tills dess så shot!
Äta
21 kommentarer
border

vad som bör finnas i varje bloggares kameraväska.

Här sitter jag och funderar över tiden då en sprang fram till kamerastativet, tryckte ned skärpan, sprang tillbaka till den för dagen utvalda outfitlocation, hade ½ millisekund på sig att hitta rätt posé, gå tillbaka till kameran och se att en misslyckades med posén och sedan göra om proceduren ca tio ggr innan rätt, till synes, avslappnade posé infann sig. Gärna med tillhörande darrknän, då kamerans autofokus var satt alldeles för lågt.
 
 Nej, tacka vet jag de två senaste åren. Vänta, ska bara pilla ut lite djungelvrål ur tänderna.
 
Lalala.
 
Sådär! Jo, sedan två år tar jag cirka alla bilder på mig själv med den här mojängen. Inget nytt under solen alltså, men däremot uppe på tapeten då jag för bara ett tag sedan läste om någon storbloggare som fortfarande inte införskaffat sig en fjärrutlösare. Herregud, hur orkar hen?!
 
Jag köpte min (en Canon RC-6) online för ett par hundralappar, och (efter en kamera för en bunt tusenlappar) är det ju en förhållandevis rimlig investering för smidig posering.
 
Det går både att knäppa av direkt, eller ha självutlösaren på två sekunder vilket är ganska lagom tid för att hinna gömma kontrollen i handen på diverse olika sätt och vis.
 
Det finns också sekundtid att slänga kontrollen åt fanders och bah look no hands!!111
 
Eller bara ha den utanför bild och ögonspärra järnet! Sådär, nu har jag bortförklarat/rättfärdigat ett helt inlägg med bara egobilder. Nice.
Tips
7 kommentarer
border

tre internettips.

 
#1 Det här klippet. Att det är en reklamfilm spelar faktiskt ingen roll utan syftet med videon är budskapet. Se den. SÅ många gånger en fått det där jäkla tillägget under ens livstid alltså. Sluta upp med det. Genast.
 
#2 Buzzfeeds 31 realest tumblrpost about being a women. Extremt träffande. Läs alla och gärna även mitt inlägg 10 anledningar till varför det är skitsurt att vara tjej ibland som jag skrev förra sommaren.
 
#3 Dress like New Girl. En bildblogg helt baserad på en av, enligt mig, världens mest klockrena outfitmakerska: Zooey. Älskar Zooey. En riktigt scrollfest med två underkategorier: what Zooey wore och what Jess wore <-- alltså baserat på Deschanel's rollkaraktär i serien med bloggens namn. Har än sålänge dock mest klickat mig igenom Zooey-kategorin då jag hyser extrem stor spoilerrädsla (på nivån såg en flytväst i Jess-kategorin och vägrade titta mer pga nu vet jag att hon nån gång kommer vara i närheten av vatten...). Skribenten av bloggen letar dessutom upp kläderna denna fantastiska donna klär sig i och länkar, hur bra? Antagligen asbra om en är rik.
Feminism & politik, Tips
7 kommentarer
border
Upp