malmömåndag med moussaka och mythos plus ett filmtips.

Förra veckan startade med att vi drog söderut, närmare bestämt till Malmö, och checkade in här, hos Fugeo och Lovisa, för några dagar. (Kommateckenanvändandet i den meningen alltså)
 
De har det himla stiligt hemma hos sig, med skolplancher här och var. På väggarna då, men också ett gäng alternativ lutade mot sovrumstapeten för alternativ eller senare bruk. Himla lyckosar.
 
Kom ned på eftermiddagen och startade umgänget med att greppa varsin bok och lägga oss ute i parken. Välbehövligt efter nästan fem timmar i varm bil. Jag började på Murakami's nya Den färglöse herr Tazaki som jag fick av min storasyster i födelsedagspresent.
 
När magarna började kurra gick vi in för att laga mat. Letade moussakarecept the oldstyle way.
 
Fuego utnämnde mig till salladsansvarig och eftersom han precis kommit hem från Kreta önskade han att salladen skulle serveras på typiskt grekiskt vis.
 
Och det gick förbenat snabbt så njöt mest av det självklara dryckesvalet en grekisk matafton.
 
När moussakan var i ugnen roade vi oss med kameraprat. Fuego ville testa mitt objektiv, och det fick han ju såklart.
 
När min namnekompis Lovisa kom hem från jobbet åt vi. Här är den grekiska salladsserveringen! Plus olivolja upptappad i vattenflaska.
 
Till efterrätt serverades honungsmelon och Kretaköpt rakomelo. 
 
Efter en kvällspromenad avslutade vi kvällen med grönsaker, champinjoner och dubbla dippar till filmen A serious man.
 
Svart, amerikansk komedi av bröderna Coen. Riktigt bra, rekommenderas! 
border

vegetariska tapenadesnittar & rosévinsbål med apelsin/tranbär.

Det kom ett önskemål med recept för snittarna och bålen jag komponerade ihop till mitt kalas för ett par helger sedan. Abso, er önskan är min lag, vi kör!
 
Till snittarna behöver du tunnbröd, masacarpone och tapenade med soltorkade tomater plus rödlök & grönsaker du gillar. Jag tog ruccola, morot, purjo, paprika. Fetaost är valfritt men det gör ju alltid saker godare.
 
Det är inga konstigheter alls, grönsakerna skivar du i långa längder och så vevar du ihop mascarponen med tapenaden.
 
Sedan är det bara att bygga.
 
Salta, peppra, citrona och lägg lite röra i slutet på brödet för att få rullningen att fästa. Rulla ihop och skiva på snedden i lagom stora munsbitar.
 
Sådär.
 
Rosébålen kan jag inte ta åt mig äran för receptmakeriet men detta är ingredienserna iaf: rosévin (gärna ett starkt, annars blir det lätt lite mjäkigt i min smak), tranbärsjuice, sprite, en liter jordgubbar, en citron och två lime.
 
Plus Cointreau, som är en apelsinlikör. Jag hade en sådan himla tur att jag hittade en gammal flaska (med betoning på gammal, pappa fick denna i trettioårspresent berättade han...) i föräldrarnas barskåp.
 
Hitta en skål av modell stor och klunka ned rosévinet tillsammans med 5 cl Cointreau, 5 dl tranbärsjuice och saften av citronen. Skär jordgubbarna och limen i önskad form och tillsätt dessa tillsammans med sprite och massa is precis innan servering.
 
Njut. Jag gjorde även alkoholfria alternativ med mer tranbärsjuice istället för vin, vilket enligt säkra källor funkade suveränt det också. 
Äta
5 kommentarer
border

en feministisk årsdag.

Idag är det ett år sedan ett av tidens bästa blogginlägg författades! Inte helt oväntat är det HejBlekk som är skribenten och inlägget hittar du här vid namn Nästa gång någon fäller en sexistisk kommentar, här har du svaret.
 
 
Få reda på vad du kan svara om någon douché drar den klassiska "öööhh men d va ju bara på skämt juh!" eller om någon tar sig rätten att kommentera en orakad kvinnlig kroppsdel (förutom huvudet såklart, DÄR ska ju håret vara långt och svaja i vinden såklart). Till exempel, det finns massa in your face-svar att plugga in och sedan trycka upp i sexistens ansikte. 
 
Arga, pålästa, förklarande och helt underbara. Med detta som mål är det väl helt givet att plugga lite i solstolen. Bonus! En kan även gå i sommarskola och plugga in de 20 smartaste svaren till jämställdister och rövhattar
 
Jag har ju tipsat om HejBlekk's inlägg förut, men här kommer ytterligare ett gäng ur hennes arkiv som jag gärna läser om och om igen:
Feminism & politik
4 kommentarer
border
Upp