kall glasnudelsallad med chilimarinerade sojafileér.

I måndags bestämde jag mig för att laga något riktigt gott för att fira inledningen på mitt första sportlov som lärare (en kan alltid hitta något "första" att fira) och eftersom det asiatiska köket innehar mina bästa smaker gav jag mig på något sådant. Steg 1: nudelsallad. Du behöver: limejuice, fisksås, koriander, socker, vitlök, rödlök och själva glasnudlarna då.
 
Börja med att hälla upp 1/4 dl av socker, limejuice och fisksås i en liten skål. Skiva tre små vitlöksklyftor och lägg i. Blanda om och låt det stå och dra. Under tiden kokar du nudlarna som det står på förpackningen (brukar vara några minuter) och skivar en och en halv rödlök så tunt tunt du kan.
 
När nudlarna har har kokat färdigt: skölj dem i kallt vatten länge och låt det rinna av ordentligt. Lägg i en stor skål och häll över marinaden över nudlarna - fast plocka ut vitlöksklyftorna först (släng dem inte dock, vi ska använda dem igen pga vi är ekonomiskt lagda när det gäller lök). Ha i något kryddmått sambal olek och nån matsked eller två mald koriander plus nästan alla rödlökskivor över nudlarna och rör om ordentligt så alla smaker når alla nudlar. Täck över skålen och ställ i kylen.
 
Sedan följer steg två på tallriken: proteinet. Du kan använda lite vad helst du känner för, jag tog sojafileér. De ska först sjuda en kvart så under tiden kan du sno ihop marinaden till dessa. Där behöver du: olja, japansk soja, vit- och rödlöken från förra receptsteget, sweet chili-sås, lite socker och lite vatten. När sojafileérna sjudit färdigt är det viktigt att försöka få ut så mycket vatten ur dem som möjligt så de kan ta upp marinaden istället, så kläm ur vattnet försiktigt och lägg sedan fileérna i marinaden så de täcks och ställ in i kylen.
 
Efter någon timme i kylskåpet steker du fileérna och sedan är det klart! Mycket prep - nästan ingen tillagningstid.
 
Jag gjorde även en kall sås till eftersom sås alltid förhöjer alla måltider. Veva ihop cremé fraiche, limejuice, ringlad honung, en liten skvätt fisksås, nymald svartpeppar och malen koriander efter smak. Kanske lite salt också, det hade jag. Pudra över sesamfrön och servera med ruccola och lite japansk soja över nudlarna. Dö godhetsdöden. Amen.
Äta | |

#1 Moa.

Helsicke så gott det där verkar! Får bli helgens recept, tackarrrr.

#2 Moa.

Helsicke så gott det där verkar! Får bli helgens recept, tackarrrr.

#3 karoline

Åh, dina mat-inlägg alltså! Alltid så inspirerande! Jag lyckas aldrig med de där torkade filéerna, smakar bara papper!

Kommentera här
Upp