miljövänliga julklappar - inslagningstips och presentidéer.

I min släkt har vi alltid en stor svart sopsäck med oss in i vardagsrummet på julafton, där allt skräp hamnar. För visst blir det otroligt mycket presentpapper, snören och ettiketter som bara rivs sönder och slängs efter en gångs användning. Nej farmor, jag tittar inte på dig utan förlåt för att jag skrattat när du stirrat på oss med förfärad min när vi sliter sönder pappret. Du är inte snål utan miljömedveten när du klipper upp klapparna med sax för att inte förstöra pappret. Det kan ju återanvändas! 
 
Förra året köpte jag ett par rullar papper och plastsnöre men i år tänkte jag vara lite mer miljömedveten i själva inslagningsprocessen. Kanske inte spara på pappret men utan på lite andra sätt. Här är mina tips för en mer miljömedveten, konsumentmedveten och ekonomisk jul:
 
1. Många klappar är ju svårinslagning som de är, utan kräver lite hjälp på traven för att bli lättinslaget. Det räcker med att spara kartonger i några veckor före jul så har du en rätt bra drös att använda i olika storlekar och problemet är löst! Pastakartonger, skolådor, boxar till skönhetsprodukter etc etc, massa bra inslagningsmaterial som ändå bara kastar annars.
 
Väl avrunna mjölkkartonger och liknande funkar superbra till många typer av presenter. Ska du ge bort ett par örhängen så syns det ju nästan direkt vad det är i paketet om det är inslaget i den lilla asken de är köpta i. Tryck upp dem på en bit tjockt papper du målar något gulligt på och vik sedan in dem i mjölkkartongen. Kommer vara mycket svårare att gissa innehållet!
 
När du sedan lagt den lille prylen i lådan finns det lite olika vägar att gå. Antingen köper du en rulle rött julklappspapper med renar på när du är på Ica nästa gång, eller så tänker du lite mer såhär:
 
2. Tidningspapper! Finast blir ju såklart gammalt gulnat papper, men det går finemangfint med vilket dagsmagasin som helst. Är du snål så tar du en gratis-Metro, går du lilla steget extra så kika in på ett par second hand-butiker och fråga efter notpapper eller andra gamla tidningar.
 
3. Stuvbitar. Är du en sådan som klipper och syr så kan jag bara tänka mig att det måste bli över små bitar här och var. Kanske är några tillräckligt stora för en liten klapp? Alternativt köp ett billigt tyg på second hand och matcha alla klapparna likadant med en knuten rosett.
 
 När jag och raring firade lilla julafton 2010 fick jag min klapp inslaget i en kökshandduk och två hårtofsar. 
 
4. Rita en teckning och slå in paketet i. Alternativt muta ett barn med pepparkakor att rita en teckning du kan slå in paketet i. 
 
5. Vill du vara extra miljömedveten, köp ekologiskt/icke klorblekt papper (inte guld-/silverpapper) och sådant som bara är färgat på ena sidan, returpapper. Papperssnören är också mycket snällare mot naturen än plastsnören.
 
6. Själva klappen går ju också att återbruka. Jag har t.ex. gett min mamma en ring av ett av hennes favoritporslin (säljaren använde sig av redan förstörda tallrikar) och till farfar gav jag bort min gamla dator. Alldeles för långsam för mig som internettok, men kanske lagom för en 80+:are. Skrev även en lång tutorial om vad som händer när man trycker på knapparna och vilka program som fanns på datorn.
 
7. Ge bort något DIY:at! Förra året bakade jag och lillasyster mozartkulor med polkagris och pistage och gav bort (inte så miljövänligt inslaget dock).
 
Och när min kompis hade inflyttningsfest fick hon hemmabakade macarons på ett gulligt tiokronorsfat från Kupan. Funkar såklart lika bra som julklapp!
 
En klassiker för mig är att spela in ett par låtar lite low-fi och ge bort. Företrädevis till far- och morföräldrar då det en spelar in inte ens behöver vara superbra, de måste älska (och älskar) det ändå ;D
 
Jag och mina systrar skrev ett litet häften var med ca tio rubriker (mitt yrkesval, mitt barndomshem, mina syskon, mina framtidsdrömmar etc) och satte ihop till ett kompendium och har gett bort till våra far- och morföräldrar. Väldigt uppskattat. Såhär fint beskrev min storasyster mig till min farmor. En gullig idé är att låta en rubrik vara "min ....." och skriva om personen man ger det till.
 
8. Känner du dig inte så kreativ så skänk en gåva i någon annans namn. Jag har t.ex. gett bort vaccin från Unicef's gåvoshop. På helptohelp.se kan du ge bort ett bidrag till någons utbildning. Har du en lärare i familjen så vore det ju fint för hen att få ett gåvobevis på att någon annans väg till lärare nu blivit några pengar billigare.

9. Ge bort en upplevelse! Rita ett fint presentkort och vik ett eget kuvert av ett styvt papper. Jag gjorde ett presentkort till min farmor där det stod att hon skulle bli bjuden på en sushimiddag av mig och mina systrar. Det fungerade lite för bra, för gulliga farmor gick till sushihaket och försökte få ut en meny med kortet i högsta hugg. Hon vägrade ge sig så tillslut fick personalen ringa oss och be oss förklara för farmor att det var ett hemmagjort presentkort som gick ut på att VI bjöd ut henne. Haha.

10. För mer tips, läs den här Gröna Guiden för en mer miljövänlig jul. En jättebra sida med massa gröna julklappstips för stor och liten.

 

Har ni andra idéer? Dela med er i kommentarsfältet! ♥

, Tips | |

#1 Tokyoyo

Men ÅH, lilla farmor! Så himla fint. ^__^)

Bra tips, det där med häftena var ju fint- och notpapper! Får lite dåligt samvete som köpte lite inslagspapper i koppar/guld/silver på Granit igår (dock inte plastigt och blankt, tror det är återvunnet papper i alla fall).. MEN köpte också papperssnöre/snöre av typ hampa(?).

#2 chrissy

ÄLSKAR alla tipsen!! särskilt det där med fatet med hembakt, har aldrig tänkt att en kan göra't så snyggt! Brukar liksom alltid ge bort småkakor till diverse kusiner och grannar. ska norpa det tipset med andra ord! det där med tidningspappret har jag gjort några gånger, älskar att gör't. när min kompis som är med i unga feminister fyllde år för några veckor sen slog jag in hennes present i tidningspapper. presenten var en feministisk bok. Här är mitt tips då: att matcha tidningspappret med presenten! jag hittade en artikel om feminism i min lokala tidning. den fick viras runt feministboken. rubriken löd: "nej, vi vill inte döda alla män". så skrev jag bara "...or do we??" i röd tusch under och ritade femisymbolen och skrev grattis. tycker det blir så mkt roligare med tidningspappret om en gör det "tematiskt" liksom!! ok slut på svammel hehe

Svar: tack! och ahh, bäst svammel! skitbra tips ju, ska försöka anamma det om möjlighet ges. <3
polichinelle

#3 Lovlilett

lovlilett@gmail.com

#4 Lovlilett

lovlilett@gmail.com

#5 Lovlilett

Ursäkta för spam-kommentarerna där jag tydligen postade min e-post... kommentera via mobilen gick således sådär bra ;)

Ville i alla fall bara säga GRYM miljövänlig jul-inspiration!! Funderar mycket på sådant, och på att köpa hållbara julklappar. I år har jag använt mig av miljövänligt snöre som bara knyts och knyts upp, som jag hoppas att mottagarna vill spara och återanvända. Nästa år ska jag inspireras av dig och göra resten av inflygningen miljövänlig även den :)

Svar: smart! vad är det för snöre? eller menar du typ... "repsnöre"? låter grymt iaf, kör på det! och tack så mycket :)
polichinelle

#6 Ronette

Kul inlägg! Det här ska jag spara :)

#7 Emelie - Lever drömmen i Paris!

Hur smarta tips som helst. Att jag inte ens funderat över många av dessa - så enkelt, och nästan till och mer finare än att köra klassiska viset. Det visar att man tänkt till lite extra. Cred för ett bra inlägg!

Svar: ja men precis, så känner jag ofta när andra bloggar tipsar: varför har inte tänkt på detta?! det är verkligen guld att få veta andras lösningar, även om jag själv sitter och tror att det jag kan vet säkert alla redan så kan man alltid inspirera andra. eh, hoppas det där gick fram hur jag menade. tack iaf!
polichinelle

#8 Mikaela

Jättebra tips! Ett annat är att slå in i papperspåsar man får när man handlat (om man nu är lite slarvig som jag och inte har med en tygkasse jämt...), vänd de ut och in så är det jättefint brunt inslagningsspapper!

Svar: supersmart idé, den snor jag helt klart! tack!
polichinelle

#9 ISA

fy tusan vad kreativ du är! smarta grejer ju, varför kommer en aldrig på sånt själv!? :O

Svar: åh tack! glad att du gillade det, och hoppas du får nytta av tipsen också :D
polichinelle

#10 Emelie - Lever drömmen i Paris!

Haha, lite arrogant får man allt vara, när saker går så lätt för en, va ;)))

Svar: hmm, nu vet jag inte om vi missförstod varandra lite? eller hur menar du? :) jag menade hur som helst att jag älskar att läsa andras tips och saker jag själv inte tänkt på, och därför delgav jag mina. det är så lätt att tro att saker som är självklart för en själv är det för andra också, men så har jag upptäckt (i båda riktningarna!) att det inte är.
polichinelle

#11 ACIRES - Fotograf i Skåne

Så himla, himla bra tips!

sv: Tack, känns lite mindre nervöst då. ;)

#12 Cup For Christmas

Hej! Jag och ett par klasskompisar i en kurs inom Hållbar utveckling kom på idén att skapa ett projekt där vi marknadsför menskoppen som den perfekta julklappen just för att den är miljövänlig och plånboksvänlig dessutom! Så det är ju ett tips. Ps - kolla in vår film på hemsidan! :D


Svar: ja men vilken smart grej! ABSOLUT! alla snippbärare borde ge menskoppen en chans <3
polichinelle

#13 Ingrid Wenell

Riktigt bra tips fina du! Jag brukar slå in i tidningspapper, dels för att det är miljövänligt och dels för att det är riktigt fint! Sen har jag också börjat spara på vissa papper jag tycker är fina, precis som mormor alltid gjort, trots att vi skrattat åt henne stackarn!

Som svar på din gissning: det är faktiskt INTE det jag pysslar med just nu. Utan jag ska göra min egen vimpel av servetter är tanken :) Killen och jag ska slå in alla klappar nästa helg tillsammans för att få riktig julkänsla :)

Kram!

Kommentera här
Upp