huseby.

I lördags åkte jag och Björn på småländskt lantäventyr ut till Huseby bruk, med första anhalt veboaloppis. 
 
Säsongen sjöng dock på sista refrängen och det var ganska utplockat av tidigare sommargäster, men i hantverkshuset hittade vi lite handgjorda bröllopspresenter. Fint.
 
Traskade vidare. Det var så himla gemytligt överallt!
 
Typ såhär.
 
Vi gick ned till ån.
 
Svar ja, jag var tvungen att överredigera fotot för att få fram den drömska bild som verkligheten speglade.
 
Det låg sannerligen höst i luften, så jag gick omkring och huttrade trots sjal och fingervantar. Gav mig förresten på min gamla standardstil med vita strumpbyxor igen. Hade det konstant förr om åren, och var tvungen att känna efter om det fortfarande var jag. Det var det inte riktigt, inte längre. Däremot har jag en nyfunnen kärlek för hårkammar, nu när jag lärt mig hur en får dem att sitta fast.
 
Vidare på spatseringen, mot Skruven 13, en archimedesskruv som förr i tiden pumpade vatten från ån. Ganska fräckt.
 
Och in i kvarnhuset.
 
Lite klassiska skärpedjupsfoton hör väl till, tänker jag.
 
Framåt lunch började såklart magarna kurra och vi tog sikte mot värdshuset Stallet.
 
Hästarnas boxar var kvar i inredningen, flott.
 
Hungrig tjej väntar på mat.
 
Jag åt torsk med potatis och skaldjurssås. 
 
Vi avslutade äventyret med att gå och säga hej till fjäderfäna. Fanns även fyra onbirds också, gulliga!
 
Och så en liten liten vända till kossorna också, innan vi sa hejdå till Huseby. Ser redan fram emot att återkomma till julmarknaden som huseras på bruket varje år, lär vara extremt mysigt.
Allt det där som kallas livet
7 kommentarer
border

rökiga bönbiffar med chili & vitlök.

Idag tänkte jag att vi skulle laga lite mat igen, och denna gång blir det ett recept på vegetariska biffar med ett uns sting i.
 
Förutom bönor (jag använde ca 5 dl kokta kidneybönor) behövs ingredienserna ovan. Obs dock att jag inte använde hela chilifrukten utan bara någon centimeter. Börja med att stek vit- och gullök plus finfinhackad chili. Ta inte ur linserna efter detta moment, det gjorde jag. Gjorde svinont.
 
*Linser uttagna* Men okej, medan de fräser så mixar du bönorna till en slät röra. Blanda i löken plus smaksättning: 2-3 msk tomatpuré, 2 msk rökarom, 1 msk grönsaksbuljong, 2 msk kinesisk soja, en knivudd sambal olek och några varv på pepparkvarnen. Pudra över mjöl och maizena så att smeten blir lagom i konsistensen och låt sedan bunken stå i kylskåpet i ca 30-60 minuter och gör något annat under tiden, typ duscha eller hämta någon på hens innebandyträning.
 
När smeten fått gifta sig lite i kylen så formar du den till små biffar.
 
Eller missformade bollar. Stek så alla sidor får färg.
 
Och servera med något du gillar. Jag gillar alltid makaroner, helst gammeldags, och ärter. Speciellt eftersom det är den enda grönsak i världen där den småländska dialekten, med er-ändelse istället för or-, är allmänt vedertagen och helt grammatisk korrekt.
Äta
3 kommentarer
border

den unge lacoste vann inte skinnväskan, men kämpade iallafall som en riktig krokodil.

Idag ville jag bara berätta att jag har ett nytt mobilskal som ser ut såhär. Slut på meddelande.
Ytligheter - kläder
9 kommentarer
border
Upp