tomatsåsens hemligheter.

för ett tag sedan skrev någon en kommentar till det här inlägget och frågade hur jag gör tomatsås. och tänka sig, att jag faktiskt fotograferade en liten tomatsåstutorial för ett tag sedan men totalt har glömt bort det. vi tar det nu istället!

♥ stek lök. den ska såklart inte brännas, men så kan det gå om det är objektivbyte på gång samtidigt.

♥ stek även hackad/finhackad/pressad vitlök. eller vetlök som min kära vän säger.

♥ ett logiskt steg: krossade tomater. häll i pannan och låt koka upp.
♥ ett logiskt steg: krossade tomater. häll i pannan och låt koka upp.

♥ krydda med oregano, vitlökspulver, chiliflingor/cayennepeppar och grönsaksbuljong.
självklart i större mängder än såhär, men jag har inte så stora händer.


♥ addera tomatpuré för att lyfta fram tomatsmaken,

♥ och sambal olek för hetta. här gäller dock verkligen att inte överdosera, och det beror verkligen
från märke till märke hur stark smaksättningen är. man får prova sig fram.

♥ salta och peppra. jag brukar även ha nån tesked soja och nån tesked honung i min tomatsås,
smakerna framhävs verkligen mycket mer då tycker jag. sen är det bara att låta koka så länge du orkar vänta.

♥ har jag grädde hemma kan det åka ned en skvätt sådan också förresten, men det är långt ifrån alltid.

♥ smaka av, mmm!

♥ och servera.

♥ med pasta, grönsaker och persilja är middagen fulländad.

♥ såhär brukar jag göra tomatsås.

♥ och eftersom tomatsås är bland det bästa jag vet så är jag jättenyfiken på hur ni gör när ni lagar det.
vad är era tomatsåshemligheter?
34
Terese/Hobbyfilosof

Åh, fjärilspasta!

Alexandra - kärlek på tallrik

Tack för guiden, den var nog så bra tycker jag =D Älskar bilden med kryddorna i handen - härligt!



Jag brukar inte ha i sambal oelek i min, jag är för rädd för att överdosera, då skulle jag inte kunna äta den alls - tycker inte om när det är superstarkt >.< Annars gör vi ganska lika - jag har ofta lite balsamvinäger i istället för soja, men det varierar mellan de två. Ja, och så har jag aldrig tomatpuré hemma, så jag kör på min trogna kompis ketchup! Gärna lite färska örter, vad varierar med vad jag har hemma för tillfället, och så är jag nöjd =D

frkjagemark

Jag gör ungefär likadant, men mitt knep är hemmagjord buljong. Chilibuljong är bäst till tomatsås, då gör jag buljong på diverse "skräp" som potatisskal, lökskal, vitlöksbös och lägger till svartpeppar, chili och paprika. Tycker att allting smakar likadant när man haft i vanlig buljong... (oj vad det lät buljongnördigt, men det är sant.)

frkjagemark

Jag gör ungefär likadant, men mitt knep är hemmagjord buljong. Till tomatsås är chilibuljong bäst (div. "skräp" som potatisskal, lökskal, vitlöksskrufs osv + paprika, chili och svartpeppar) Kanske är jag en buljongfascist, men jag har fått för mig att köpebuljong gör att allting smakar likadant!

frkjagemark

Jag gör ungefär likadant, men mitt knep är hemmagjord buljong. Till tomatsås är chilibuljong bäst (div. "skräp" som potatisskal, lökskal, vitlöksskrufs osv + paprika, chili och svartpeppar) Kanske är jag en buljongfascist, men jag har fått för mig att köpebuljong gör att allting smakar likadant!

lisa

verkar mums!

oskar

Hacka upp 1 röd lök och fräs den med mycket olivolja.

När den nästan är lagom fräst tillsätt 2 klyftor hackad vitlök och fräs tills båda är lagom mjuka, men absolut inte brända för då smakar vitlöken beskt..

Tillsätt därefter 1-2 burkar hela konserverade tomater, mosa sönder tomaterna med en sked och låt det hela koka upp..

Tillsätt salt, chilikrydda, (färsk) basilika och sist men inte minst socker..

Låt nu det hela puttra under lock, i åtminstone 45-60 minuter, börjar såsen bli för tjock och torr tillsätt vatten och låt det fortsätta koka.

Servera med Penne pasta och parmesan ost! :)

Ida

Verkar supermumsigt!

lovisa

fasen va gott!

emelie

myms, hungrig tjej blev jag nu.

Camilla

Jag använder vin, hela tomater, basilika och sirap i min, även andra kryddor men de är bas :-)

Robin

Det finns inget som slår en riktigt välgjord tomatsås =)

Moa - BEBIS I MAGEN

Mmm ser jätte smaskigt ut :)

yasmine modell mamma och fru

åhh mums vad gott

Viktoria

Ser gott ut, värt att testa en dag :)

Och sambal, haha, en vän till mig kallar den där storleken på burk för portionsförpackning och använder det därefter! Huvaligen. Likadan är han med wasabi och annat starkt också...

Kan i alla fall säga att jag inte har sambal i min tomatsås, antagligen för att jag inte kommit på tanken. Men kanske blir till att testa härnäst?

MYMiC

omgggg vad gott :o

kanv erkligen inte laga mat så det där ska jag komma ihåg :D

Bobby

tack för tipset.. =)

Veronica

Ser riktigt gott ut =)

Mikaela

din påminner väldigt mycket om min :) att ha lite socker eller honung i är ett måste!

Liebling

brukar bara ha lök, krossade tomater och riktiga tomater i min, sen kryddar jag med salt, peppar, chilli, vitlök, lite socker och mycket spiskummin. tror jag ska prova din:)

KARIN

Gott!

Li

Tomatsås slår allt verkligen! Mums.

Junitjej

tack för tipset!

Malin

Gott! Jag gör ungefär likadant, brukar ha lite socker i istället för honung :)

lala

åh. honung, det måste jag prova! jag brukar alltid ha i lite curry. det blir grym smak av det!

Maja

mums vad hungrig jag blev nu... gottgott!:P

Johanna

Åh, det lät gott! Jag gör faktiskt aldrig tomatsås, tror inte vi har ätit det hemma en enda gång! Blir alltid köttfärssås till pastan :P

Daniella

ser gott ut!

Jeanette

Så himla fint! Gillar mattipset. Har lite torka på matfronten just nu.

Jag har nog inget direkt tomatsås tips. Gör mest tomtsås till körfärsås. Men skulle nog kanske kunna lappa ihop något vid tillfälle och visa :)

Paulina

Åh vad kul, älskar nya recept på tomatsås. Såhär gör jag min ---> http://paulinat.blogg.se/2011/march/recept-rustik-tomatsas.html :)

Eleonore

Så god din tomatsås ser ut! Väldigt bra kryddor där :D

i don't care if it hurts.

jag brukar alltid köpa min :(

Lisa

Jag tycker bäst om den simpla tomatsåsen - hela konservtomater, god olivolja, vitlök, vitt vin, basilika, grovmalen svartpeppar och salt. Sen lite socker för det har man ju hört tillhör, men vet inte om jag tycker det gör någon skillnad. Sen är det lätt att spexa till såsen med pesto, oliver eller selleri.

Rasmus

Jag har en mängd olika slags tomatsåser på repertoaren, och grundknepet är alltid svag värme, lång tillagningstid, och antingen hemodlade färska tomater eller fantastisk tomatpuré (som jag beskriver här: http://vegologi.blogspot.com/2010/06/jag-ar-foralskad.html)



De som jag gör på färska tomater (t ex denna sås på rostade tomater: http://vegologi.blogspot.com/2010/11/ugnsrostad-tomatsas.html) smaksätts oftast med färska örter, vitlök och ibland selleri, medan purésåserna kan bli chilistarka, smaksatta med örter, eller kryddor som kanel, kardemumma och apelsin: http://vegologi.blogspot.com/2010/02/mustig-tomatsas-med-kanel-och-apelsin.html