minnen från senegal.

idag är det prick på dagen ett år sedan jag kände afrika under mina fötter. i fem veckor i slutet på förra året var senegal mitt hem, och det är med glädje jag minns tillbaka den röda vägen in till byn, de försenade "taxi"-bilarna, djembespel dagligen och "nice to be nice and happy to be happy!". visserligen blev jag sjuk de sista två veckorna men sådana jobbigheter förtränger vi nu, och tittar istället på lite bilder!

efter en natt på håliga skumgummimadrasser på universitetet i gambia anländer vi till paradiset i senegal.

hotellet heter le bendoula, vilket betyder mötesplats på det inhemska språket mandinka, och ligger några kilometer från själva byn.

ett av många, många besök på affären. antagligen skulle några flaskor vatten var inköpas.

byn vi bodde i heter kafountine, och är en fiskeby. en av de första dagarna tog vi en promenad genom denna.

fiskrens så lång ögat nådde.

många lediga stunder tillbringades på den långa stranden.

ibland med bollsällskap.

resan arrangeras av universitetet, och är alltså inte bara semester utan även lite att fixa och dona med.
här är jag och de andra fyra musiklärarstudenterna som var med på resan ute i en lågstadieskola...

...där vi lärde barnen svenska låtar. kanske kan ni gissa er till vilken låt vi sjunger här?

en fullkomligt fantastisk bild.
vi hade med oss såpbubblor som vi tänkte spexa lite med efter lektionen. det var ganska populärt.

en av cirka tusen knoddbilder. barnen var så extremt fotogeniska, och bara man visade dem hur fotot blev i kameran efter, så tröttnade de aldrig på att posera.

roligt fynd på skolgården.

en dag åkte vi på en låååång båtutflykt (resan tog över tre timmar).
väl framme på ön, bounde, skaffade sig karln min en vän.

varje dag hade vi trumlektion och här är våra trumlärare: malick på dun-dun och matar på djembe.

matar (som faktiskt bor i sverige nu i ett år!)
varje dag de sista två veckorna frågade han mig "feeling better, happy girl?".
tyvärr kunde jag aldrig jaka frågan.

varje dag hade vi även danslektion, ibland med denna tjej, jelica.

ibland var vi ute på roligheter, diskotek och andra festligheter. jag kommer inte riktigt ihåg var vi är, men jag kan verkligen höra ljudet av när alla trä'n slås mot varandra. ett riktigt skarpt ljud man inte glömmer i första taget.

en förmiddag åkte vi ut och besökte ett dagis.

det gick över sjuttio (70!) barn på dagiset, och alla var mellan 3-5 år gamla. hur många lärare? en.
vi var nog en välkommen avlastning några timmar.

älskar den lilla tjejens blick, antagligen tänker hon "toubab?!" vilket betyder viting.
det fick vi ropat efter oss några gånger inne i byn, fast bara välmenat såklart.

en toubab köper och planterar träd på hotellets gård.

det skulle vara intressant att se hur stor min palm blivit nu.
jag minns att jag fick vara den första som planerade, eftersom det bringade tur om en tjej började.

inne i byn gick vi omkring en hel del. ibland för att äta på café couleur, ibland för att titta in i alla små butiker, ibland för att uppdatera våra resdagböcker på internetcaféet. men oftast för att köpa flaskvatten och konservburkar.

jag skulle kunna fortsätta med både bild, text och berättande hur länge som helst,
men jag sätter punkt idag genom att säga att senegal verkligen är ett land värt att besökas!

har ni några frågor så fråga på; kanske blir det fler sådana här fina tillbakablickar till de fem veckorna då dricksvattnet var varmt och duschvattnet kallt, då håret ständigt lockades av den höga luftfuktigheten, då man (om man ville) kunde bevittna getslakt och då ordet "reagge!" var en konstant felhörning av joplins ord "take it" i dängan piece of my heart.
Resor | |

#1 Emmie

helt fantastiskt. vilken resa! wow! ett ställe jag alltid drömt om sedan jag var liten, är serengeti. dit vill jag åka.

#2 linnéa

Det ser verkligen helt fenomenalt ut! Tråkigt med sjukan bara. Sista bilden är för övrigt fantastisk!

#3 PICTURES BY FELICIA KARLSTROM

åh vilken dröm att åka till senegal! :) jag skulle hemskt gärna vilja åka och leva som dom i några veckor!!( vad jobbigt du blev sjuk!) men underbara bilder fick du!!!

#4 Johannas ordsamling

Wow, det måste varit en helt fantastisk upplevelse! Förstår att minnena därifrån är fantastiska!

#5 elin-alice

men åh, vad roligt med fem senegalveckor och ett väldigt fint tillbakablicksinlägg! men har du kanske några ljudklipp eller låttips på den sortens musik som folk spelade? för det vore ju fint med lite soundtrack om du skulle göra fler inlägg om senegal :)

#6 Etikett Emelie

Wow, det ser helt fantastiskt ut. Vad roligt att du fått vara med om en så pass underbar upplevelse! Jag drömmer själv om att en dag få göra någonting liknande, då resor som denna ligger mig varmt om hjärtat trots att jag aldrig vart med om det själv.

#7 Malin

Åh vad fint! Bästa lyckopillret en sån är grå november-tisdag :-) Tack!

#8 Lisa

Spännande! Ett roligt & annorlunda inlägg, vad du kan!

#9 eli.svar; jasså ? då måste jag kolla det.

visst är den ! ..tvekade faktist lite innan jag bestämde mig. lite svårt ha den nu i vinter liksom. antar att den får hänga i garderoben fram tills det blir sommar istället :)

#10 eli.

..va fin den var, på dig. hoppas den är lika fin på mig ! :*

#11 Ellen Lindberg

Åh, attans så härligt det ser ut! Det är ju något av drömmen, att åka iväg och fotografera världen. Speciellt fattiga byar och så vidare. Kontraster från oss här.

#12 ELINA

Låter jätte härligt! Skulle verkligen vilja åka till något sådant land och fotografera. Det är ju rena motsatsen till Sverige på precis alla vis!

#13 Karoline

ÅH; jag åker på samma resa efter jul med min musikhögskola :D Jag längtar så himla mycket!!! Hur blev du sjuk? jag är lite rädd för det nämligen.. att magen ska pajja, att jag inte äter kött eller bara bränner sönder min albinohud!

PUSS

#14 Daniel

Härligt!!!Min syrra jobbar där i senegal på ett sjukhus som barnmorska. Ska vara där i ca 3 år, ska kanske dit i januari.

Säkert en upplevelse för livet

#15 bea

fasen va häftigt! vilket coolt resemål!

#16 kajsa

fantastiska bilder! :) det måste ha varit urhäftigt att ha varit på en sån resa.

#17 Sandra

Den resan minns jag, hade Ann i en kvällskurs just då och hon var iväg med er... Sen kom hon hem och visade också massa bilder och berättade. Det var trevligt :)

#18 Anna

ÅH, vad härligt det ser ut!

#19 emelie

Ja, det är det som är det knepiga med gröt, man blir mätt tillfälligt men det håller liksom inte i sig alls. Himla fina bilder förresten, vilken resa!

#20 Tesses

Så himla härliga bilder!Det blir hemfärd i helgen igen- gör inte annat än att sitta på ljungbybussen känns det som! Vet dock inte om jag åker idag eller imon eller på lördag :) Vad ska du hitta på?

#21 Sandra

Popband säger du? Ja, kanske det :p Gamla bilder är coola!

#22 Cornelia

Lovisa! Du och din charm upphör liksom aldrig att inspirera mig.

#23 elin

När jag hade workshop på lågstadieskolan i kafountine kunde jag höra några barn sjunga på små grodorna inne i just den där strå baracken… jag undrar vem som kan ha lärt dem den…?

#24 Caroline

Hej!

Vi skall resa till Senegal i november tillsammans med några andra elever. om du fick åka tillbaka till Senegal igen, vad skulle du ta med som gåva då? Och vad skall man absolut besöka och vad bör man inte göra?

Svar: hej! åh så roligt, du är avundad! jag önskar att jag återkommer en dag, om inte till senegal så till afrika åtminstone.
när vi åkte hade vi med oss allt möjligt som presenter! allt från fotbollsskor och solglasögon till grytlappar. allt lika uppskattat! vi besökte ju dessutom skolor så dem gav vi massa skolmaterial (papper, pennor etc). dessutom gav vi pengar, och när vi åkte hem så rensade alla sina resväskor och skänkte massa kläder plus sådant vi köpt där som det inte kändes nödvändigt att släpa hem på (schampo, tvättbalja och sådant). lite tips.

vi var i byn kafountine den mesta tiden då det under 2009 när jag var där var förbjudet att åka in till närmsta stora staden (huvudstaden för regionen) ziguinchor. så det beror sig ju på UDs rekommendationer och var du ska vara såklart! tips är att sy upp saker! jag blev tyvärr sjuk de två sista veckorna, så jag hann inte göra allt jag tänkt, men jag hann åtminstone sy upp en klänning i tyg jag valde och efter mina mått. en djembe köpte jag också, och massa träskålar och prydnader. det fanns en hantverksbyn i kafountine som vi var i jättemycket, där alla satt och smidde och spelade djembe på dagarna. sjukt mysigt! vi åkte också båt till en ö, men det har jag inte så mycket information om då det var en paketresa. mitt största tips är nog att umgås med lokalbefolkningen! så genuint mysiga och härliga! något du inte bör göra är att tacka ja till frågan om du "want some smoke". hoppas du får det helt underbart!
polichinelle

#25 Caroline

Låter fantastiskt. Jag glömde skriva att vi skall till byn Kafountine. Vi skall ha med oss sjukvård saker och antagligen pennor mm. Vi skall besöka deras skola en hel del, (Satang Diabang) och vi skall försöka hålla i någon lektion. Tex prata om HIV/AIDS.

Svar: satang diabang var vi också på. himla fint! vet inte om du sett deras hemsida men på http://kafountine.se/ kan du läsa mer, såg att det finns tips på gåvor på en länk där också. ska ni bo på bendoula? såg att westafrican travel (som vi åkte med) har uppdaterat sin hemsida med bilder på de som arbetar där (http://www.westafrican.se/westafrican.se/Guider_%26_medarbetare.html) blev helt nostalgisk nu! kolla runt lite där vetja, så får du ytterligare uppfattningar. såg att det dessutom fanns info om den båtresan till pelikanön som vi gjorde. du är himla avundad ska du veta!
polichinelle

#26 Caroline

Hej igen!

Vi skall bo i ett hus på stranden,så det blir inget hotell. Glömde fråga dig vad du blev sjuk av? och hur du blev sjuk? Fina bilder på Westafrican.se. Vi skall också åka till någon ö där det finns någon gammal dam som är medicinman har jag för mig att det berättade.

Svar: ja men då är det pelikanön! vi skulle också till medicinkvinnan, men hon var ledig/sjuk eller dylikt då så vi fick träffa hennes vikarie istället :) vi bodde väldigt nära stranden, men det var ändå på hotell. små egna hus liksom.
det var malariatabletterna som slog ut mig. som du kanske vet finns det två olika att välja mellan, och jag hade de dyra man tar dagligen (fick inte ta de billiga man tar en gång i veckan p.g.a att jag gjort eeg för epilepsi). på bipackssedeln står det att man måste väga över 45 kilo och att man inte får ta dem mer än två veckor. jag fick dem ju såklart utskrivet av läkare så det var ju okej, men jag väger knappt 50 kilo och tog dem i fem veckor så det var nog lite för mycket för späda jag. jag menar, alla (oavsett storlek) tar ju samma dos så det blir ju ganska olika hur det fördelas i kroppen. om du förstår hur jag menar. hur jag blev sjuk? feber i två veckor, magkramp så fort jag åt minsta lilla knäckebrödsbit plus senare även hosta och enorm heshet som höll i sig i några veckor. man ska ju fortsätta ta tabletterna ett par dagar efter man kommit hem så varje gång jag tog ett piller tänkte jag "fasen nu förlänger jag sjukdomen". en man i senegal sa till mig att "det är väl bättre att få malaria än det där" men nja, så långt vill jag inte sträcka mig. haha. kan tipsa om att verkligen dricka massa massa vatten och vara lite försiktig med vad du äter, iallafall när du blir bjuden på mat etc. en svenska som var där nere struntade i detta och levde helt som afrikanerna. hon mådde inte helt prima efter några dagar.
polichinelle

Kommentera här
Upp